SEGRE

COMERCIANTS MESURES

Hisenda torna en tres mesos 100.000 euros d'IVA a andorrans que compren a Lleida

Després de l’eliminació de l’import mínim de 90 € per poder beneficiar-se del ‘tax free’ l’estiu passat || El primer trimestre d’aquest any s’han gestionat 30.000 factures a la frontera de la Seu

Un veí d’Andorra utilitza el nou sistema de devolució de l’IVA a la Farga de Moles.

Un veí d’Andorra utilitza el nou sistema de devolució de l’IVA a la Farga de Moles.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La supressió de l’import mínim de compra de 90,15 euros perquè els ciutadans extracomunitaris (en aquest cas, principalment d’Andorra) es beneficiïn de la devolució de l’IVA a Espanya, que l’Agència Tributària Espanyola va començar a aplicar l’estiu passat, ha disparat les operacions de tax free dels ciutadans d’Andorra, que veuen com el fet de comprar a l’altre costat de la frontera pot resultar més econòmic que fer-ho al Principat. De fet, l’Agència Tributària ha tornat 100.000 euros entre els mesos de gener i març d’aquest any en concepte de l’IVA a andorrans de les seues compres, bàsicament, a Lleida. Durant el primer trimestre del 2019, l’Agència Tributària de la duana de la Farga de Moles ha gestionat 30.000 factures a través del nou sistema digital que es va implantar l’1 de gener. El valor retornat durant aquests primers tres mesos de l’exercici del 2019 ascendeix a 110.021 euros. Això suposa un increment notable de les operacions realitzades abans de l’eliminació del límit de compra mínima de noranta euros. Alimentació, joieria o botigues de mobles són alguns dels sectors més beneficiats per aquest increment, segons la Unió de Botiguers de la Seu (UBSU). Ramon Ferrer, membre de l’UBSU, va explicar ahir que els establiments han constatat un increment “important” del volum de vendes a veïns del Principat. “Cada vegada són més els andorrans que ens demanen el tax free”, va assegurar. En aquest sentit, l’entitat va posar en marxa una campanya per atreure aquest tipus de compradors. “Treballem per revertir la tendència dels ciutadans andorrans que compren al seu país i volem fer-los veure que comprar a la Seu d’Urgell els pot resultar més econòmic”, va dir Ferrer.

Perquè els turistes puguin beneficiar-se del tax free, han d’anar a l’establiment amb la factura segellada a la duana i els comerciants han de tornar l’import de l’IVA. Quan els comerços fan la declaració de l’IVA, no han de tornar aquesta quantitat a l’Estat.

Comerciants de la Seu constaten un augment en el volum de vendes a veïns del Principat

Així mateix, associacions de comerciants d’Andorra veuen com el fet que Hisenda hagi eliminat el límit del tax free els perjudica i han constatat una disminució de les compres. La presidenta de l’associació de comerciants de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra, va assegurar que demanaran mantenir una reunió amb el Govern d’Andorra per “buscar la fórmula” perquè les compres que desgravin l’IVA paguin el 4,5 per cent de l’Impost General Indirecte andorrà.

Un nou sistema per a la devolució de taxes agilitza els tràmits L’Agència Tributària va començar a aplicar l’1 de gener passat un nou mecanisme per a la digitalització dels tràmits de la devolució de l’IVA a les fronteres espanyoles abans que els viatgers surtin de la Unió Europea. Aquest sistema, el DIVA, funciona a través d’una màquina instal·lada a la mateixa duana, que fa la lectura d’un codi de barres que hi passen els ciutadans. Això agilitza el sistema anterior i elimina el tradicional procés de segellament manual de la factura original o els formularis de reemborsament que havien d’aportar els establiments comercials i que posteriorment validaven els agents de la Guàrdia Civil a les dependències de la duana.

tracking