SEGRE

CRÒNICA DES DE

Riner: un poble entorn d'un santuari

Riner. A la Catalunya central, Riner basa la seua economia en el patrimoni religiós i cultural, la naturalesa i el sector primari i gira al voltant del santuari del Miracle, Bé Cultural d’Interès Nacional

El santuari del Miracle de Riner, un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

El santuari del Miracle de Riner, un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.XAVI SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Patrimoni religiós i cultural, medi ambient, agricultura i ramaderia són els pilars bàsics en què es basa Riner, municipi del Solsonès amb 261 habitants, segons el cens del 2018, i una densitat de 5,5 veïns per quilòmetre quadrat, exemple d’un dels principals trets d’aquesta comarca al centre de Catalunya configurada per centenars de masies disseminades. El conjunt del santuari del Miracle és un dels atractius turístics en què s’han dut a terme diverses actuacions de restauració aquest mandat. Una de les més importants va ser la del pati de la Casa Gran, que va suposar una inversió de més de 230.000 euros. És un dels enclavaments afavorits per la taxa turística, gràcies a la qual ha aconseguit que la Generalitat li concedeixi més de 900.000 euros. A l’interior guarda un dels retaules barrocs més importants de l’imaginari català.

A més d’impulsar aquest sector, és pioner a reciclar eixams per assegurar la seua supervivència

Aquest conjunt arquitectònic és un clar exponent d’aquest estil per la qual cosa ha obert al públic l’Espai Solsonès Barroc, que situa el visitant a l’època barroca, tant a nivell europeu com català, mostra el que va representar i va comportar el barroc i en quin context va sorgir i va desaparèixer a través de diferents sales amb plafons explicatius.

El santuari també és seu de sis menhirs prehistòrics, quatre dels quals procedents de Riner, i també de Pinell i Solsona, per ser restaurats i estudiats en un projecte coordinat pel Museu de Solsona. Riner també està dins del projecte Espurnes Barroques, un festival que va començar la seua etapa l’any passat amb un gran èxit de públic i que torna a celebrar-se els caps de setmana d’aquest mes i de juny també a la Segarra, l’Anoia i el Bages amb cicles de concerts de música barroca i activitats relacionades amb la gastronomia i la dansa de l’època amb la finalitat d’aconseguir que es creï la marca Territori Barroc.

La mel és el producte estrella sobre el qual el municipi organitza cada any la fira multisectorial, cada vegada més consolidada. A més, Riner s’ha convertit en municipi pioner a reciclar eixams d’abelles per assegurar-ne la supervivència ja que recollirà les bresques rebutjades i les instal·larà en un enclavament del Miracle.

Millorar el sistema de recollida d’escombraries, reformar la carretera de Santa Susanna al pantà de Sant Ponç, executar el projecte de la variant de Su amb el suport de la Diputació, instal·lar una depuradora a Santa Susanna en infraestructures, així com buscar estratègies que frenin la despoblació i fixin els joves a la comarca, sumat a mesures per a una millor atenció a la tercera edat i potenciar l’escola rural juntament amb els veïns són els reptes per al nou ajuntament.

Els tres candidats a dirigir l’ajuntament després dels comicis d’aquest diumenge són Joan Solà, militant PDeCAT i actual alcalde de la població, que es presenten encapçalant una llista d’independents, l’Agrupació d’Electors Independents de Riner, per donar cabuda a més persones a la llista que no estan vinculades a cap partit; i Xavier Castellana, que opta a l’alcaldia com a líder d’Independents per Riner-Acord Municipal.

tracking