SEGRE

PATRIMONI INDUSTRIAL

Mig milió per a la Colònia de Mitasa d'Alfarràs

La nau central de l’antiga fàbrica de Filatures Casals, també coneguda com Mitasa.

La nau central de l’antiga fàbrica de Filatures Casals, també coneguda com Mitasa.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alfarràs ha rebut prop de 500.000 euros en ajuts de la Generalitat, la Diputació i dels programes Leader i Feder de la UE per rehabilitar edificis de l’antiga Colònia de Filatures Casals, també coneguda com Mitasa. La confirmació va arribar fa dos mesos i segons l’alcalde de la localitat, Kleber Esteve, ja s’han validat aquestes aportacions. Això permetrà habilitar la nau central com a centre d’entitats i celebrar-hi espectacles i esdeveniments com la Fira del Préssec. Una altra nau acollirà un alberg municipal per a pelegrins del Camí de Sant Jaume i una tercerca es rehabilitarà com a museu tèxtil.

Les tres naus restants s’enderrocaran, a causa del deteriorament i pel fet que no tenen valor arquitectònic. El consistori ja compta amb un pla director per recuperar les instal·lacions, del segle XIX i declarades Bé Cultural d’Interès Local.

La fàbrica tèxtil va tancar l’any 2005 per la crisi del sector. La nau central, amb una extensió de més de 3.000 metres quadrats i construïda l’any 1897, és un clar exponent del modernisme industrial. Actualment, les instal·lacions es troben molt degradades i alguns punts estan caient. L’objectiu de la rehabilitació és frenar la degradació d’un equipament que, en total, té més de sis hectàrees i que inclou en fases posteriors habilitar-hi un bosc urbà, una central d’empreses i posar en servei el salt d’aigua.

tracking