SEGRE

MEDI AMBIENT GRANS DEPREDADORS

Capturen un ós de 120 quilos a Vielha per col·locar-li un sistema de seguiment per GPS

Es tracta d’un mascle d’uns 3 anys d’edat que no és el perillós Goiat || El dispositiu, que va durar unes deu hores, es va activar diumenge després que l’exemplar entrés en una gàbia trampa

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tècnics del departament de Medi Ambient del Conselh Generau, Agents Rurals, Generalitat i Forestal Catalana van capturar diumenge un ós de 120 quilos al terme de Vielha e Mijaran. Es tracta d’un mascle d’uns 3 anys d’edat que no és el perillós Goiat. A aquest exemplar capturat se li va implantar un sistema de seguiment per GPS, amb un collar i cròtals a les orelles (com el que porta el polèmic plantígrad, que és l’únic que està sempre localitzat). L’exemplar va entrar en una de les gàbies que el Conselh i la Generalitat van desplegar a Aran en el marc del programa Piroslife per capturar óssos i col·locar-los GPS. Aquest projecte també busca evitar conductes conflictives i facilitar la gestió preventiva dels óssos. Aquesta és la primera vegada que s’ha atrapat un plantígrad amb aquestes trampes, que es troben en llocs fàcilment accessibles perquè un dels objectius és tenir localitzats els exemplars que s’atansen a nuclis habitats.

El responsable de Medi Ambient del Conselh, Ivan Afonso Jordana, va explicar ahir que el dispositiu que es va desplegar, que va transcórrer sense incidents, es va allargar durant unes 10 hores. L’operatiu es va activar al voltant de les 08.00 hores després de rebre l’avís que l’ós havia entrat a la gàbia. Entre les 12.00 i les 13.00 ja li col·locaven el sistema GPS i sis hores més tard, aproximadament a les 18.00, l’ós va ser posat de nou en llibertat després que es despertés de la sedació. Els tècnics que van participar en el dispositiu també van prendre mostres de pèl i es van copiar les petjades de l’exemplar.

El síndic d’Aran en funcions, Carlos Barrera, va assenyalar que la gàbia en la qual va ser capturat l’ós va ser fabricada a la Val, seguint el model de les trampes franceses i de la Generalitat.

La captura de l’ós a Vielha diumenge i la petjada, de la qual es va fer un motlle.

La captura de l’ós a Vielha diumenge i la petjada, de la qual es va fer un motlle.C.G.A.

La captura de l’ós a Vielha diumenge i la petjada, de la qual es va fer un motlle.

La captura de l’ós a Vielha diumenge i la petjada, de la qual es va fer un motlle.C.G.A.

tracking