SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

L’amo i el ramader d’una granja d’Arbeca es culpen de vessar purins

S’enfronten a una petició de més de 6 anys de presó per abocar 20.000 litres d’excrements al canal d’Urgell || El succés va afectar l’aigua de boca de la localitat

Els tres acusats, ahir asseguts al banc de l’Audiència de Lleida.

Els tres acusats, ahir asseguts al banc de l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El propietari d’una granja d’Arbeca i el ramader que s’encarregava dels porcs de l’explotació es van acusar mútuament ahir a l’Audiència de Lleida de ser els responsables d’un abocament de 20.000 litres de purins al canal d’Urgell que va afectar més de 20.600 metres cúbics d’aigua destinada al consum humà al municipi d’Arbeca. La Fiscalia, en un judici que continuarà avui, sol·licita una condemna de sis anys i quatre mesos de presó per un delicte contra els recursos naturals per al propietari de la granja, el ramader i per al responsable de l’empresa integradora.

L’amo de les instal·lacions va assegurar que va arribar a un acord verbal amb el ramader perquè es fes càrrec de l’explotació “per ajudar els meus pares, per la qual cosa vaig posar la granja a nom de la meua societat”. També va afegir que van acordar anar al 50% d’ingressos i despeses però que l’encarregat de la gestió era el ramader. Tanmateix, aquest el va contradir i va afirmar que “jo només tenia encarregada la cura dels animals; el propietari era l’encarregat de gestionar els purins i el manteniment de la granja”. Una instal·lació que no tenia llicència i era per a un màxim 810 animals d’engreix però que en realitat, segons la Fiscalia, acollia 1.400 entre porcs per a engreix i garrins, una cosa que no van rebatre els acusats. El responsable de l’empresa integradora va declarar que desconeixia que no tinguessin els permisos corresponents “i tampoc no era responsabilitat de la nostra firma encarregar-nos de les dejeccions”.

La granja no tenia la llicència en vigor i hi havia gairebé 600 porcs més dels permesos

L’abocament, de 20.000 litres d’excrements, es va produir la matinada del 29 de setembre del 2015 quan els purins van sortir de forma incontrolada d’una nau on estaven emmagatzemats de forma il·legal. Un membre de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell va explicar que van haver d’actuar d’urgència i desfer-se d’un total de 20.654 metres cúbics d’aigua, que estava en aquell moment emmagatzemada per a consum humà a Arbeca. Un tècnic de l’ajuntament va afegir que va afectar l’aigua que té el poble per a tres setmanes i que va observar els purins dins del canal. L’arquitecte municipal va assegurar que els responsables de la instal·lació no van fer els controls necessaris abans de l’abocament.

tracking