SEGRE

PATRIMONI RESTAURACIÓ

Ribera d'Ondara recupera aquest any els mosaics de Sant Antolí

Una rèplica en què s’invertiran en total 26.000 euros

Un dels tècnics treballant en la rèplica dels mosaics policromats d’estil barroc.

Un dels tècnics treballant en la rèplica dels mosaics policromats d’estil barroc.MUSEU COMARCAL DE CERVERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’església romànica de Sant Antolí inaugurarà a l’octubre la rèplica dels quatre mosaics policromats d’estil barroc que reflecteixen estampes de la vida de sant Isidre i de santa Maria de la Cabeça. Es tracta d’una antiga reivindicació de la població per recuperar aquesta obra d’art. Durant la Guerra Civil es va retirar el conjunt de ceràmica que decorava les parets laterals de la capella de Sant Isidre.

Segons Duran i Sanpere al Llibre de Cervera, el mosaic va ser retirat el 1936 i segons explica, “escampades els rajoles l’any 1936, pogueren ser restaurades i completades al Museu d’Art de Barcelona”.

El conjunt s’exposa al Museu de Cervera des del 1939. El projecte ha estat coordinat pel Museu de Cervera, que s’ha ocupat de l’estudi i la restauració de l’original amb un cost de 12.000 euros.

Per la seua part, l’ajuntament de Ribera d’Ondara s’ocuparà de finançar la reproducció, que té un cost de 14.000 euros. Els quatre plafons es traslladaran de forma continuada. De moment, s’ha enviat a Barcelona el primer plafó i ja han iniciat les proves de color i posteriorment s’efectuarà l’esmaltatge de la ceràmica.

Si bé el temple de Sant Antolí és d’estil romànic, ha estat objecte nombroses reformes. Així, al segle XV es van obrir a la part dreta de l’edifici dos grans arcades d’estil gòtic i als segles XVII-XVIII es va afegir la capella de Sant Isidre, que es va decorar amb els mosaics de la vida del sant.

tracking