SEGRE

L'alcalde d'Agramunt al·lega davant del TSJC que va donar suport a l'1-O però no el va promoure

Bernat Solé, portaveu adjunt d'ERC al Parlament, assegura que va participar en un acte a favor del referèndum com a representant del partit i no com a primer edil

Bernat Solé, al centre de la imatge, a la seua arribada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Bernat Solé, al centre de la imatge, a la seua arribada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde d'Agramunt i portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Bernat Solé, ha assegurat aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ell no va organitzar el referèndum de l'1-O al seu municipi, sinó que simplement va expressar la seva opinió política. Solé ha estat citat com a investigat, arran d'una querella de la fiscalia, per un delicte de desobediència per la seva presumpta participació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre a la població. L'alcalde i també diputat ha estat acompanyat d'altres membres d'ERC.

Fonts jurídiques han explicat que Solé ha recordat que l'ajuntament no va organitzar el referèndum ni cap acte de suport, i que ell va participar en un acte a favor de l'1-O més com a representant d'un partit polític que com a alcalde, on va expressar la seva opinió política.

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar la denúncia el 12 de febrer, on va argumentar que Solé va dictar un decret donant suport a l'1-O i va participar activament en la celebració del mateix. La fiscalia també recordava que el Tribunal Constitucional (TC) va suspendre els decrets organitzatius del referèndum i que la decisió ser notificada específicament a tots els funcionaris públics, incloent els alcaldes.

En la denúncia presentada contra l'alcalde d'Agramunt, la fiscalia remarca que es va advertir els funcionaris públics i també els alcaldes de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el referèndum. En aquest sentit, sosté que Solé "hauria tingut una participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum a Agramunt".

Segons el ministeri fiscal, aquesta participació es demostra a través de la publicació en la revista municipal de diversos articles on constaria que l'alcalde va promocionar el referèndum en un acte al teatre-casal del municipi el 25 de setembre, i que també va intervenir el mateix 1 d'octubre decidint aturar la votació quan van arribar diversos vehicles policials i amagant les urnes i altra documentació en una casa particular. Això va passar diverses vegades el mateix dia fins que a les set de la tarda, l'alcalde hauria parlat amb els membres de les meses i hauria proposat acabar la votació una hora abans del previst.

Se'ls va advertir de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb el referèndum, continua el tribunal, però la querella sosté que Solé "hauria tingut una participació activa en la promoció, organització i celebració del referèndum a Agramunt".

tracking