SEGRE

Mèxic s'endú els premis a la millor pel·lícula i el millor director de la Mostra

El documental 'Yeses' i el curtmetratge 'Nana' són les dues propostes espanyoles guardonades en aquesta 25a edició

Un fotograma de 'Detrás de la montaña'.

Mèxic s'endú els premis a la millor pel·lícula i el millor director de la MostraMostra de Cinema Llatinoamericà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dijous al migdia s’ha donat a conèixer el palmarès de la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, una edició que segons el director, Juan Ferrer, ha estat “dura” pel gran nombre de convidats i pel·lícules, però “satisfactòria”. Al vespre la Mostra es clou amb l’entrega del premi d’honor a l’actriu Lola Dueñas. Les produccions i coproduccions mexicanes s’han erigit com les triomfadores d’aquesta edició del certamen. És el cas del millor llargmetratge ‘Detrás de la montaña de David R. Romay, que tal com ha explicat una de les membres del jurat, Adela Mac Swiney, és una pel·lícula que tracta la soledat, la recerca de l’origen i que "havent pogut caure en el melodramatisme, és un film contingut i amb molta maduresa". En el cas del millor director, el guardó se l’ha endut el productor i director català Lluís Miñarro que amb 'Love me not', rodada entre Cardona i Chihuahua (Mèxic), explica que la pel·lícula marca un canvi de tendència. "Aquí s’ha debilitat la industria, i ens hem de buscar la vida per coproduir amb altres països, ja sigui de l’Amèrica llatina o Europa".

En la secció oficial de documentals, el vencedor ha estat 'Yeses', una producció espanyola, del director Miguel Forneiro, que explica com va néixer un companyia de teatre dins una presó de dones a Madrid. L’altra producció espanyola que s’endú un guardó, en aquest cas com a millor curtmetratge és 'Nana', de Roger Villaroya. Un film que segons un dels membres del jurat, el fotògraf lleidatà Xavi Menós, "té tots els ingredients per ser un llargmetratge". El film s’ha escollit per unanimitat. Dins la categoria de curtmetratges, el film xilè i uruguaià ‘Boda de oro’, de Lorenzo Tocco s’ha endut una menció especial.

Dins la secció oficial de llargmetratges, el jurat ha escollit com a millor òpera prima la pel·lícula peruana "Mataindios" de Óscar Sánchez Saldaña i Robert Julca Motta. El premi a la millor actriu ha estat per Pilar Gamboa, per la pel·lícula argentina "Las Vegas" de Juan Villegas i el premi a millor actor se l’ha endut Arash Marandi per "Luciérnagas" de Bani Khoshnoudi, una producció de Mèxic, Grècia i República Dominicana. El film explica com un jove homosexual iranià fuig de la repressió del seu país, fet pel qual també se li ha atorgat la menció especial de la secció.

Altres premis com el de la Casa Amèrica Catalunya al Millor Guió se l’han endut Lila Avilés i Juan Carlos Márquez per "La Camarista", de Mèxic. Aquest, no ha estat l’únic perquè també s’han fet amb el premi Radio Exterior de España.

Una mostra amb canvis que han vingut per quedar-se

Entre les novetats d’aquesta edició d’aniversari, la Mostra ha canviat de data per situar-se en un mes amb millor temps, un fet que segons Ferrer es valora molt positivament i d’altra banda el director ha destacat que obrir la Mostra a la ciutat és "sinònim de vida". En aquest sentit, ha recordat la sessió de cinema a la fresca que es va fer al barri de La Mariola on es va poder veure ‘Peret, yo soy la rumba’. Ferrer ha valorat positivament també les sessions infantils de cinema i la “interrelació” de directors que s’ha viscut aquests a la capital del Segrià.

Cloenda amb l’actriu Lola Dueñas

La 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà es clourà aquest dijous al vespre amb una gala on es farà entrega del Premi d’Honor a l’actriu Lola Dueñas. La darrera de les incògnites que es coneixerà aquest vespre seran els premis que atorga el públic als diferents films.

tracking