SEGRE

SUCCESSOS ESPAIS NATURALS

Retiren avui més roques a punt de caure a l'accés a Mont-rebei tallat per l'esllavissada

Per evitar més despreniments abans de retirar les que sepulten la carretera, que estarà dies tallada

Les roques despreses que tallen la carretera d’accés a Mont-rebei.

Les roques despreses que tallen la carretera d’accés a Mont-rebei.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una empresa especialitzada començarà avui a fer caure de forma controlada més roques en risc imminent de despreniment al punt de la carretera d’accés al congost de Mont-rebei que dissabte es va veure afectat per una allau de pedres. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, va recordar ahir que ja estava previst iniciar avui els “treballs de neteja i sanejament” i que després retiraran les roques que sepulten la via. Va assenyalar que l’empresa determinarà quant de temps és necessari per finalitzar aquesta actuació i que la carretera estarà dies tallada. Així mateix, va incidir que aquests treballs no són suficients per garantir la seguretat total perquè existeixen altres punts amb gran risc de despreniments. Va explicar que disposen d’un pressupost de 510.000 euros per actuar en tots els punts i va subratllar que només sanejant-los no s’elimina el perill. “Només podrem abordar una quarta part del que els experts en geologia ens van dir que hauríem de fer. Seria necessària una actuació amb xarxes per protegir les zones de risc”, va considerar, i va insistir en la reclamació que tant la Diputació com la Generalitat es facin càrrec de la titularitat o la menys el manteniment d’aquesta carretera.

Per part de la Diputació, Josep Ibarz va assenyalar que avui un tècnic acudirà al punt de l’allau per determinar a qui pertany el vial afectat i va subratllar que pot ser de la fundació que gestiona el pàrquing o de titularitat municipal de Tremp o de Sant Esteve de la Sarga. Va assegurar que des que es va produir l’allau ningú no s’ha posat en contacte amb la Diputació i que s’ha de valorar si només és necessari netejar la zona o també reforçar-la. Va precisar que la Diputació està disposada a col·laborar i que s’ha de fer una valoració oportuna i parlar amb els ajuntaments o la fundació.

La Diputació afirma que avui acudirà un tècnic per determinar la titularitat del tram afectat

Ahir alguns excursionistes van fer cas omís dels senyals de prohibició de pas per la carretera afectada per l’allau i, per no fer la volta, van optar per passar per sobre de les roques per seguir el seu camí, amb el consegüent risc que aquesta acció comporta. L’alternativa és fer una volta de divuit quilòmetres amb cotxe, que per a alguns va semblar ser massa, però que per a d’altres no va comportar cap problema.

tracking