SEGRE

POLÍTICA INSTITUCIONS SUPRAMUNICIPALS

El PDeCAT convoca primàries per elegir els diputats de Junts i negocia amb ERC el Segrià

La junta requereix els partits per presentar demà les credencials dels 25 escons provincials però el PDeCAT demana una pròrroga || Esquerra i Junts confien també en un acord per a la Diputació

La intervenció de la consellera de Presidència durant la Hèsta d’Aran, celebrada ahir.

La intervenció de la consellera de Presidència durant la Hèsta d’Aran, celebrada ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta electoral va requerir ahir ERC, JxCat, PSC, Ciutadans i Comú perquè presentin demà les credencials dels 25 diputats provincials que formaran part a partir del mes de juliol del ple de la corporació fins al 2023. Tanmateix, JxCat va demanar una pròrroga fins aquest divendres amb l’objectiu de donar marge per convocar entre demà i dijous els seus regidors perquè celebrin assemblees als partits judicials de Lleida, Cervera, Balaguer i la Seu d’Urgell i elegeixin qui ocuparà els nou escons de la formació a la Diputació.

Al marge de les primàries al si de Junts, tots els escons han de comptar amb l’aval d’almenys un terç dels edils. L’executiva del PDeCAT, matriu de la marca Junts, va aprovar ahir les bases de les eleccions i va determinar que els diputats s’elegiran entre els electes partint de llistes tancades i bloquejades de les quals sortiran els noms de cinc representants pel partit de Lleida; dos per Cervera i un per Balaguer i també per la Seu. Respecte al cas d’Esquerra, amb onze dels vint-i-cinc diputats, l’executiva nacional ha de validar les propostes de les federacions territorials abans de presentar també demà una llista que formaran quatre diputats per Lleida; dos per la Noguera (que inclou municipis del Pla d’Urgell), i un per cadascun dels partits de Cervera, les Borges, Solsona, Tremp i Sort.

Per la seua banda, republicans i neoconvergents confien a arribar a un acord per compartir govern tant a la Diputació com al consell comarcal del Segrià malgrat els pactes contraris a aquesta entesa als ajuntaments de la capital de l’Urgell i la capital de la Segarra que es van segellar dissabte passat amb la constitució dels ajuntaments. A la Diputació, la presidència serà per a ERC i al Segrià per al PDeCAT, si bé és probable que no recaigui de nou en l’alcaldessa d’Aspa, Maria José Invernón. Les eleccions no van donar prou majories per governar en solitari tampoc als consells de l’Alt Urgell, l’Urgell, el Pallars Jussà i el Sobirà, la Segarra i el Solsonès. A l’Urgell, tot apunta que pugui repetir-se el pacte de Tàrrega i ERC el presidiria amb el suport del PSC i la CUP. A la Segarra, ERC depèn dels mateixos suports.

L’assemblea comarcal del partit va decidir ahir a la nit presentar l’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, com a candidat a presidir el consell. També va decidir presentar una llista paritària amb quatre homes i quatre dones. Alguns membres de la formació van protestar pel mètode d’elecció, ja que el mes de novembre del 2018 la formació havia acordat a la comarca un sistema proporcional a la població. A l’Alt Urgell, ERC plantejarà Sergi Parramon o Martí Riera durant divuit mesos després del pacte amb JxCat.

tracking