SEGRE

CARRETERES ALLAUS

Obrir i assegurar l'accés a Mont-rebei exigeix almenys una setmana de treballs

L’accés a Mont-rebei estarà tancat almenys una setmana, mentre durin els treballs per netejar la calçada després de l’allau de dissabte passat i per sanejar el pendent des d’on van caure les roques. És un dels cinc punts de més risc d’aquesta via. El municipi busca fons per a obres que garanteixin la seguretat i la Diputació estudia opcions.

Un tècnic de l'empresa contractada pel consistori, ahir entre les roques caigudes sobre la calçada.

Obrir i assegurar l'accés a Mont-rebei exigeix almenys una setmana de treballsACN

Creat:

Actualitzat:

Reobrir l’accés a Mont-rebei després de l’allau de roques de dissabte passat requerirà almenys una setmana de treballs per sanejar el pendent i retirar les pedres de gran mida que bloquegen la carretera. Aquesta és la primera estimació de l’ajuntament de Sant Esteve de la Sarga, titular d’aquesta via, amb un traçat que presenta almenys quatre punts més de risc derivat de la inestabilitat geològica. Així ho va establir un estudi encarregat pel municipi, que valora les inversió necessària per garantir la seguretat en més de mig milió d’euros. El consistori busca fons per a les obres, i la Diputació estudia opcions per evitar accidents i assegurar la mobilitat.

Tècnics de l’empresa Infraestructuras de Montaña van iniciar ahir les primeres valoracions a la balma on es van desprendre les roques. El personal va tallar també la carretera a vianants: durant el cap de setmana, excursionistes es van enfilar sobre les pedres que bloquegen la calçada per seguir cap al congost. L’arribada d’aquesta firma estava programada abans de l’allau, per a una actuació preventiva de l’ajuntament que havia de provocar la caiguda controlada de roques. Finalment van caure per si soles, sense provocar danys personals.

És la quantitat necessària per assegurar els cinc punts amb més risc geològic de la carretera municipal

L’alcalde, Jordi Navarra, va corroborar que “és més que probable que l’accés estigui tallada tota la setmana, encara que es treballa per obrir per Sant Joan [dilluns]”. Segueix obert l’accés des d’Alsamora fins al pàrquing i s’ha senyalitzat la ruta alternativa per la pista de Castellnou del Montsec i la Clua. Per la seua part, l’Institut Cartogràfic prepara un informe sobre l’àrea del despreniment que entregarà a l’ajuntament.

L’allau va tallar la carretera a l’altura del mirador de la Llúdriga. És un punt on la via s’estreny per la balma, a pocs metres del pàrquing de la Masieta que gestiona la Fundació Catalunya-La Pedrera. És un dels cinc trams amb més risc en els 17 km entre el nucli de Moror i el congost. El consistori ha adjudicat les primeres obres per assegurar la via per 160.000 euros. Completar-les n’exigirà més de 500.000.

El diputat provincial responsable de Serveis Tècnics, Josep Ibarz, es va comprometre a “analitzar els ajuts que la Diputació pot atorgar” per a aquesta carretera local. Personal de la institució va anar a la zona de l’allau per avaluar els danys i assessorar el consistori. Al marge del projecte municipial per assegurar la via entre Moror i Mont-rebei, la Diputació estudia dos actuacions més. D’una banda, elaborarà un estudi per assegurar talussos i asfaltar 8 quilòmetres de la via municipal des del Pont de Montanyana, una obra valorada en 375.000 euros. Així mateix, va elaborar l’hivern passat estudis topogràfics per recuperar un antic sender des de la Pertusa fins a la passarel·la de Mont-rebei al terme municipal d’Àger.

tracking