SEGRE

MEDI AMBIENT ESPÈCIES FORANES

Retiren una planta tòxica originària d'Àsia del curs del Segre a l'Alt Urgell

Agents rurals identifiquen exemplars perquè operaris d’una empresa els extreguin

Un dels operaris que retiraven ahir les plantes foranes.

Un dels operaris que retiraven ahir les plantes foranes.TERRITORI I SOSTENIBILITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Territori ha iniciat treballs a l’Alt Urgell per eradicar la pampa del Caucas, una planta exòtica invasora i tòxica que ha proliferat al curs del Segre al seu pas per la comarca. El cos d’Agents Rurals ha fet prospeccions al tram de riu des de la zona dels Arenys, límit amb la Cerdanya, fins al pont de la Palanca, a la Seu. En aquesta zona n’ha detectat més quaranta exemplars. En els pròxims dies, segons van explicar els mateixos agents, continuaran examinant el curs fins a arribar a la presa d’Oliana per localitzar les plantes i posteriorment retirar-les.

Es tracta d’una planta que pot provocar lesions a les persones a l’entrar-hi en contacte: urticàries, ampolles i lesions a la pell “que poden arribar a ser greus”, van indicar els agents. A més, resulta nociva per l’impacte que causa sobre el medi natural, ja que genera una repercussió negativa en la biodiversitat al desplaçar la vegetació local.

Fonts del Govern van explicar que és la primera vegada que els tècnics detecten la presència a l’Alt Urgell d’aquesta planta, originària d’Àsia Central i que fins ara era habitual a la Cerdanya.

El mètode per eradicar-la, a càrrec d’una empresa especialitzada contractada pel mateix departament, serà a través de l’extracció manual, per assegurar-se que no torna a brotar. Els operaris hauran d’anar completament equipats amb uniformes i màscares de protecció per tal d’evitar lesions. Aquesta actuació comprèn un tram de més de cinquanta quilòmetres entre les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya. La primera fase, que s’allargarà fins al mes d’agost i que va començar aquest cap de setmana, es concentra en trenta-dos àrees identificades del curs del riu.

tracking