SEGRE

MOBILITAT FERROCARRILS

La Generalitat exigeix retirar els trens de més de 40 anys de les vies de Lleida

La Generalitat reclama retirar de les línies ferroviàries de Lleida trens que ja superen els 40 anys en funcionament. Es tracta de la sèrie 470, de la qual només queden 16 unitats i que circulen de forma habitual a les vies lleidatanes. Renfe, per la seua part, ha obert la porta a substituir-los en el marc de grans concursos aquest any per comprar combois.

Viatgers al baixar ahir d’un tren de la sèrie 470 a l’estació de Lleida.

Viatgers al baixar ahir d’un tren de la sèrie 470 a l’estació de Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els trens regionals més antics de Lleida ja han superat els 40 anys. Són les últimes unitats de la sèrie 470, que es van estrenar a partir del 1977 i que circulen de forma habitual per la línia de Manresa (R-12) i les que uneixen la capital del Segrià amb Barcelona a través de Valls (R-13) i Tarragona (E-14). La Generalitat considera que han quedat obsolets i ha reclamat a Renfe que els substitueixi. L’operadora, per la seua part, ha obert la porta a fer-ho en el marc de grans concursos que preveu convocar aquest mateix any per adquirir nous combois.

Només queden setze unitats a Espanya d’aquesta sèrie 470, de les quals una dotzena circula de forma habitual a Catalunya i, en especial, a les línies lleidatanes. El secretari de Mobilitat, Isidre Gavín, va explicar que fa dos mesos van instar Renfe a retirar-los, en el marc de la comissió mixta que reuneix l’operadora i la Generalitat. Aquesta té transferida la gestió de les línies regionals a Catalunya, però no els trens, propietat de Renfe; ni tampoc les infraestructures ferroviàries, en mans d’Adif.

Gavín va dir que Renfe va reconèixer la situació, va obrir la porta a canviar trens i va preguntar quins requisits haurien de reunir els nous combois. Per agilitzar la renovació, la Generalitat es va limitar a demanar que “reuneixin un nivell alt de prestacions i confort segons els estàndards de Renfe”, segons el secretari. A més de substituir els combois més antics, també demanen que es modifiquin trens més moderns, de la sèrie 447, per fer-los accessibles a persones amb mobilitat reduïda.

La petició de renovar els trens més antics té lloc en un moment en què les línies de ferrocarril regionals de Lleida acumulen cada any desenes de retards i transbords de passatgers per carretera. Tanmateix, Gavín va puntualitzar que aquestes incidències “es deuen més a problemes de la infraestructura ferroviària que a avaries als trens”. Per la seua part, fonts de Renfe van indicar que el nombre de nous trens que es destinaran a Catalunya està pendent d’un nou contracte programa per operar aquest servei amb la Generalitat, i van assenyalar que parteixen de la premissa de substituir els més vells.

tracking