SEGRE

SUCCESSOS BALANÇ

Quatre nens han mort ofegats en els últims cinc anys a Lleida

Almenys dos menors han resultat ferits de gravetat en espais aquàtics || A tot Catalunya, s’han registrat vint-i-set morts durant l’últim lustre

La Granja d’Escarp va fer dos minuts de silenci pel menor que va perdre la vida dilluns passat.

La Granja d’Escarp va fer dos minuts de silenci pel menor que va perdre la vida dilluns passat.LAURA CORTÉS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre menors d’edat han mort ofegats i almenys dos més han resultat ferits de gravetat en espais aquàtics durant els últims cinc anys a les comarques de Lleida. L’últim cas és l’adolescent de catorze anys que van morir dilluns passat a l’hospital hores després d’haver-se ofegat a les piscines de la Granja d’Escarp. Aquests quatre casos formen part de les vint-i-set morts que s’han registrat en l’últim lustre a Catalunya, segons l’Informe d’Ofegament de menors en espais aquàtics, elaborat per l’Associació Espanyola de Tècnics en Salvament Aquàtic i Socorrisme (AETSAS) i Abrisud. A Espanya, han estat un total de 150 nens i Màlaga és, amb dotze casos, la província que lidera aquest rànquing.

L’any passat van morir dos menors. Precisament, dissabte es va complir un any de la mort d’un nen de sis anys a les piscines municipals de Tàrrega i a l’agost va morir un nen de set anys a les Borges Blanques. L’altre accident mortal es va produir el juliol del 2015 quan un nen de dotze anys i nacionalitat francesa va morir al caure del caiac al riu Noguera Pallaresa a Rialp.

Experts recorden que un menor pot ofegar-se amb tot just vint centímetres d’aigua

Així mateix, l’any 2017 van poder salvar la vida a un nen de sis anys a Guissona i un altre nen de set anys a Mollerussa que van estar a punt d’ofegar-se a les piscines. En els dos casos, van ser evacuats en estat crític. Per evitar nous accidents, els experts van recordar que un menor pot ofegar-se amb tan sols vint centímetres d’aigua i en menys de dos minuts.

Per això, aconsellen no deixar-los sols i conscienciar-los sobre els riscos que té jugar o córrer a prop de voreres, tobogans o escales. Així mateix, van recomanar ensenyar els nens a entrar sempre a poc a poc a la piscina; no tirar-se de cap a la part menys profunda i recollir els joguets que es queden dins de l’aigua, entre altres consells. També insten els pares a establir torns entre adults per controlar els nens i, en el cas de menors de cinc anys, la supervisió del tacte, és a dir, que el menor estigui almenys a l’abast del braç en tot moment.

tracking