SEGRE

TURISME EQUIPAMENTS

Tres municipis busquen recuperar estacions del tren de la Pobla per a turistes i escolars

La de Vilanova de la Sal divulgarà el patrimoni natural i temptegen reobrir les de Cellers i Sant Llorenç

Imatge de l’estació de Vilanova de la Sal del mes d’abril passat.

Imatge de l’estació de Vilanova de la Sal del mes d’abril passat.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de les Avellanes i Santa Linya convertirà l’estació de Vilanova de la Sal en un espai per divulgar el patrimoni natural del municipi. El consistori va acordar anys enrere la cessió d’aquesta estació de la línia ferroviària de la Pobla amb Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i ara ha aconseguit una subvenció del fons europeu Leader per fer obres a l’edifici. Uns altres dos municipis plantegen iniciatives per recuperar estacions tancades d’aquesta línia i donar-los nous usos turístics i educatius. Fins ara, l’única habilitada per rebre turistes és la de la Pobla de Segur.

El projecte del consistori de les Avellanes i Santa Linya per reobrir l’estació de Vilanova de la Sal per a ús turístic té un pressupost d’uns 128.000 euros, dels quals la major part, uns 86.000 euros, procediran del fons Leader. L’ajuntament confia a licitar les obres al novembre i les condicions de la subvenció li donen un termini de dos anys per completar els treballs.

D’altra banda, FGC i l’ajuntament de Camarasa han iniciat converses per cedir al municipi l’estació de Sant Llorenç. El consistori planteja fer-la servir per a usos educatius aprofitant la proximitat del Camp d’Aprenentatge de la Noguera. Escolars hi acudeixen en el marc d’activitats per conèixer tècniques arqueològiques i la vida en la prehistòria, entre altres matèries.

A Castell de Mur, l’ajuntament treballa en una modificació de la normativa urbanística per fer possible que l’estació de Cellers pugui convertir-se en un refugi de muntanya a partir d’aquest mateix estiu.

El consistori dóna suport així a una iniciativa per part d’una entitat excursionista de Barcelona, que ja gestiona altres refugis a Catalunya i que pretén reobrir l’estació de Cellers (que ja va ser alberg anys enrere) per a activitats com per exemple colònies d’escolars.

Renfe descarta optar a conduir els trens de la línia FGC L’empresa Captrain s’ha adjudicat el contracte de FGC per a la conducció del tren de la Pobla després que Renfe, una de les empreses convidades a licitar, descartés fer-ho. FGC rebutja que s’hagi contractat maquinistes procedents d’una empresa i assenyala que el contracte s’ha tancat amb la mateixa Captrain. L’actual adjudicatària del Tren dels Llacs, Alsa, té llicència de conducció turística i no va optar al concurs. Aquest es va iniciar després de la marxa de personal de FGC a Renfe. La mateixa ferroviària espanyola havia gestionat fins al 2016 l’operativa de la línia amb trens i personal propis.

tracking