SEGRE

EMERGÈNCIES ALERTA

Un nou incendi en plena onada de calor deixa tot el matí sense llum els veïns de Verdú

El va originar la ruptura d’un cable elèctric durant els treballs del canal Segarra-Garrigues || Cinc focs més ahir en comarques de Ponent, on des de dissabte s’han calcinat un centenar d’hectàrees

Els Bombers treballant ahir al migdia en l’extinció del foc de Verdú.

Els Bombers treballant ahir al migdia en l’extinció del foc de Verdú.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nova jornada d’alerta màxima ahir a les comarques de Lleida pels incendis a causa de l’onada de calor. El dia es va saldar amb mitja dotzena de focs que la ràpida intervenció dels equips d’extinció va evitar que anessin a més. El que va originar més problemes va ser el que va tenir lloc a Verdú, que es va originar per la ruptura d’un cable elèctric a prop del poble i va deixar tota la població sense llum durant unes quatre hores. El foc es va originar cap a les 10.30 hores quan el braç articulat d’una màquina que treballava en la instal·lació de les canonades d’un ramal del marge esquerre del Segarra-Garrigues va provocar la ruptura del cable.

Com a conseqüència de la la caiguda de la instal·lació, es va originar un foc de rostolls entre les obres i el tram de la carretera C-14. Les flames van ser ràpidament controlades pels mateixos operaris de l’empresa i per agricultors que s’hi van sumar amb tractors. Els Bombers hi van desplaçar quatre dotacions i un helicòpter. El cable va ser reparat al llarg del migdia i cap a les 14.40 hores es va poder restablir el servei. El foc va calcinar una hectàrea.

Els Bombers van donar per controlat ahir al matí el foc de Nalec, que ha cremat 30 hectàrees

Els Bombers també van sufocar ahir altres incendis de vegetació. El primer es va declarar a última hora de dilluns, a les 23.30 hores, a l’avinguda Lluís Companys d’Alcoletge. Van treballar-hi quatre dotacions i les flames van arrasar dos hectàrees. A la ciutat de Lleida, hi va haver incendis al Secà de Sant Pere (una hectàrea), el Parc de l’Aigua i la Bordeta, casos en els quals no es van superar el centenar de metres. Així mateix, dos dotacions van treballar ahir a la tarda en un foc de matolls al Pont de Suert. L’incendi es va originar a les 16.16 hores a prop del camp de futbol.

D’altra banda, els Bombers van donar per controlat ahir al matí l’incendi entre Nalec i Rocafort de Vallbona. Una desena de dotacions i patrulles dels Agents Rurals van continuar treballant durant la jornada d’ahir en l’extinció. El foc havia estat donat per estabilitzat a les 20.00 hores de dilluns i ha calcinat unes trenta hectàrees, la meitat de les quals forestals i la resta, agrícoles. Durant la nit, una vintena d’equips terrestres van continuar treballant per tancar perímetre i evitar que el foc avancés.

D’aquesta forma, els incendis que s’han registrat des de dissabte passat han calcinat un centenar d’hectàrees a les comarques de Lleida.

Dissabte es va originar un incendi forestal a Maials que va calcinar 27,35 hectàrees. Va ser causat per la burilla d’un cigarro i va obligar a tallar tota la tarda l’Eix de l’Ebre (C-12). Dilluns hi va haver uns altres dos casos a la Segarra. A Biosca, en un incendi originat també per una burilla, van cremar 16,6 hectàrees, mentre que a Mont-roig es van cremar 7,8 hectàrees per culpa d’un petard.

Temor davant la possibilitat aquesta setmana d’un macroincendi El nivell 2 del pla Alfa de risc d’incendis es va mantenir ahir en set comarques (Solsonès, Urgell, Segarra, Garrigues, Segrià, Noguera i Pallars Jussà). En els propers dies, el perill està previst que s’estengui a altres zones. Precisament, ahir va tenir lloc la primera reunió setmanal de coordinació operativa de la campanya forestal a la Catalunya central. El subinspector del cos de Bombers, Joan Reyes, va recordar la preocupació que hi ha i va afegir que “els incendis han començat a ser importants i amb el risc que hi ha es podria arribar a focs de 1.000 hectàrees potencials a finals de setmana”. A part de la calor, val a assenyalar l’estrès hídric del terreny per la falta de pluges.

Els Bombers treballant ahir al migdia en l’extinció del foc de Verdú.

Els Bombers treballant ahir al migdia en l’extinció del foc de Verdú.X. SANTESMASSES

tracking