SEGRE

EMERGÈNCIES FOCS

Desallotjades masies de Maials, Llardecans i Bovera per l'incendi de la Ribera d'Ebre

L’autocombustió d’un femer de Torre de l’Espanyol hauria originat el foc, que ahir a la nit havia arrasat 3.600 hectàrees || Els veïns van construir tallafocs en localitats lleidatanes afectades

Mossos d’esquadra es protegien ahir de les cendres amb màscares per informar els conductors del tall de la carretera C-12 a Maials.

Mossos d’esquadra es protegien ahir de les cendres amb màscares per informar els conductors del tall de la carretera C-12 a Maials.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 75 dotacions dels Bombers de la Generalitat, quinze de les quals aèries, treballaven des de primera hora de la tarda d’ahir en un devastador incendi forestal que es va originar a la Ribera d’Ebre i que va obligar a desallotjar preventivament masies de Maials, Llardecans i Bovera. El foc havia calcinat al tancament d’aquesta edició més de 3.600 hectàrees de bosc i havia afectat ja ahir a la nit municipis lleidatans. Els serveis d’emergències van rebre a les 14.29 hores l’avís del foc, que es va originar per causes que es desconeixen i s’investiguen al quilòmetre 10 de la carretera T-714 al seu pas per la Torre de l’Espanyol i que, en qüestió de minuts, va generar una densa columna de fum que va omplir de cendra localitats del Segrià i les Garrigues. Els ajuntaments de Maials, Seròs, Almatret i Bovera van recomanar als veïns mantenir les finestres tancades i no sortir de casa. També a Maials, el consistori va fer una crida per ajudar a construir un tallafoc. Per als desallotjats de les masies, es van habilitar diferents punts d’acollida per passar la nit. Els Agents Rurals estan treballant en la hipòtesi que l’incendi va sorgir per l’autocombustió d’un femer en una granja de la Torre de l’Espanyol, on també va cremar completament una granja de corders. Les flames, que van avançar ràpidament a causa del fort vent, van obligar a tallar cinc carreteres, entre les quals un tram de trenta quilòmetre de la C-12 entre Maials i Flix −que fa tot just quatre dies va estar tancada prop de 18 hores pel foc forestal que va calcinar 27,3 hectàrees a Maials− i la C-233 entre Bovera i Flix.

Per la seua part, el ministeri de l’Interior, en coordinació amb el ministeri de Defensa, va activar a última hora de la tarda la Unitat Militar d’Emergències (UME), que ahir a la nit tenia previst desplegar 120 efectius. Segons fonts de la subdelegació del Govern a Lleida, és la primera vegada que aquesta unitat es desplaça a les comarques lleidatanes per afegir-se a les tasques d’extinció d’un incendi.

L’onada de calor afavoreix la propagació d’una dotzena de focs a les comarques lleidatanes

Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va avançar que “estem davant d’un incendi molt important que ha cremat més de 3.000 hectàrees i que potencialment arribarà a les 20.000”, i va afegir que podria ser el pitjor dels últims vint anys, des del de l’estiu del 1998 al Solsonès.

L’onada de calor va afavorir ahir la propagació d’incendis de diferents magnituds a Ponent. El primer es va produir al voltant de les 01.34 hores a Benavent de Segrià, al marge de la carretera LP-9221. En l’extinció de l’incendi, que va acabar calcinant dos hectàrees, van treballar 3 dotacions. Un dels més importants de la jornada a Ponent es va registrar al límit de Castellonroi i Alfarràs poc després de la una del migdia. Fins al lloc es van traslladar un helicòpter i 6 dotacions dels Bombers, així com un helicòpter del Govern d’Aragó. A Lleida ciutat, els Bombers van extingir un incendi de matolls a la Bordeta, al marge de la carretera L-702, i un altre de canyes que va mobilitzar 6 dotacions terrestres i va afectar dos hectàrees al camí de Rufea. A la Mitjana, un incendi va calcinar 6.500 metres quadrats de matolls.

TRÀNSIT. Afectació en carreteres de Lleida

La columna de fum, ahir des dels afores de Maials

La columna de fum, ahir des dels afores de MaialsAMADO FORROLLA

Mossos d’esquadra es protegien ahir de les cendres amb màscares per informar els conductors del tall de la carretera C-12 a Maials.

Mossos d’esquadra es protegien ahir de les cendres amb màscares per informar els conductors del tall de la carretera C-12 a Maials.AMADO FORROLLA

tracking