SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Tracjusa ja tracta purins i es 'blinda' davant de sobrecostos

A través d’un acord amb Ignis, titular de la planta d’Alcarràs || En un moment en què les primes deixen de cobrir costos

Una cisterna de purins, ahir a la planta de Tracjusa a Juneda.

Una cisterna de purins, ahir a la planta de Tracjusa a Juneda.M. REBULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La planta d’assecatge de purins de Tracjusa ha superat el període de proves i ha reprès el tractament de dejeccions després que tanqués el 2014. La cooperativa de ramaders propietària d’aquesta instal·lació i la de Vag, les dos a Juneda, van indicar que estarà a ple rendiment d’aquí a dos setmanes.

Tracjusa utilitza la mateixa tecnologia que el 2014, a l’espera que el projecte per substituir el subministrament de gas natural per assecar purins per un altre d’obtingut d’escombraries obtingui permís de la Generalitat. La planta ha obert amb un acord d’un any amb el grup Ignis, amo de la planta de purins d’Alcarràs (també en procés de reobertura), que fixa preus tancats per a la compra de gas i la venda d’electricitat produïda mitjançant cogeneració. Això blinda els ramaders davant de sobrecostos inesperats.

Aquest acord entra en vigor en un moment que nombroses empreses propietàries de plantes d’assecatge de purins i altres instal·lacions de cogeneració han recorregut davant dels tribunals la retribució per generar electricitat que l’Estat fixa per al segon semestre d’aquest any. L’associació del sector de l’assecatge de purins Adap va puntualitzar que la prima no s’ha reduït, però ja no cobreix els costos d’operació com exigeix la normativa al “disparar-se el preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni” a l’atmosfera.

tracking