SEGRE

ÀUDIO. Debat entre ecologistes i ramaders pel nou decret sobre purins

ÀUDIO. Debat entre ecologistes i ramaders pel nou decret sobre purins

ÀUDIO. Debat entre ecologistes i ramaders pel nou decret sobre purinsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Executiu va aprovar ahir el nou decret sobre gestió de purins que fixa una moratòria de dos anys a la construcció i l’ampliació de granges en set municipis de Lleida amb una alta concentració de bestiar: Mollerussa, Golmés, Miralcamp, Puiggròs, Soses, Vilanova de Bellpuig i Bellmunt d’Urgell. Aquests municipis formen part dels 83 declarats zona vulnerable a la contaminació d’aqüífers per nitrats a les comarques del pla. Més informació sobre el nou decret llei a SEGRE.com

En aquest sentit, el programa Aquí amb Josep Cuní de Ser Catalunya ho ha debatut aquest dijous amb un cara a cara entre Joan Vázquez, portaveu d'Ipcena, i Ricard Parès, director de PORCAT (Asociació Catalana de Productors de Porcí) en representació dels ramaders. També hi han participat Juan Cal, director executiu de Grup SEGRE i el periodista Lluís Foix.

Escolta el cara a cara


Pel representant dels ramaders, Ricard Parès "aquest decret s'ha fet buscant el consens però fa anys que hi estem treballant, ja que ja han passat fins a quatre consellers per aquí. Ens preocupa que no es transformi en un decret de burocràcia". Tanmateix, ha afegit que "allà on hi ha contaminació és on hi ha agricultura i si no s'adoba amb purins, s'haurà de fer amb químics. La qüestió és tractar bé els purins i establir una regulació".

Per la seva banda, Joan Vázquez ha comentat que "el purí directament aplicat és altament contaminant. Tenim més de 5.000 explotacions, han augmentat en els últims anys i ja se sabia que el decret anava per aquí. No s'ha tingut en compte que Catalunya sacrifica uns 20 milions de porcs i el 40% dels aqüífers estan contaminats. Tenim un sector descontrolat i els empresaris demanen ajudes. El sector està descontrolat".

Pots ampliar informació a través d'aquest enllaç

tracking