SEGRE

EMPRESES REIVINDICACIONS

Jubilats d'Endesa presentaran més de 400 demandes per mantenir la tarifa reduïda

L’empresa preveu suprimir aquesta bonificació el 30 de setembre al perdre la vigència el conveni col·lectiu || A tot Espanya preveuen recollir entre 20.000 i 25.000 denúncies d’extreballadors

Jubilats d’Endesa, en una de les manifestacions del mes de gener passat a Lleida ciutat.

Jubilats d’Endesa, en una de les manifestacions del mes de gener passat a Lleida ciutat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jubilats d’Endesa de les comarques de Lleida preveuen presentar més de quatre-centes demandes individuals davant de la justícia contra la supressió de la tarifa bonificada de la llum. Fonts pròximes a aquest procés van explicar que de moment esperen que es resolgui el recurs de cassació que van presentar els sindicats (UGT, Comissions Obreres i el SIE) davant del Tribunal Suprem contra la sentència de l’Audiència Nacional que avalava que els exempleats perdessin els beneficis socials. Un d’aquests beneficis és la tarifa reduïda, que suposa un preu de 0,000901 euros per als primers 12.500 kWh/any de consum en habitatges de treballadors i familiars al seu càrrec i ascendents que hi convisquin.

Les mateixes fonts van assegurar que “si a finals d’any no hi ha sentència del Suprem o va contra dels jubilats, presentarem totes les demandes de forma col·lectiva”. “L’objectiu és presentar totes les denúncies de cop”, van assegurar, i en total preveuen recollir entre 20.000 i 25.000 demandes a tot Espanya, de les quals 3.000 a Catalunya. Val a recordar que a les comarques de Lleida hi ha uns 1.500 exempleats d’Endesa i només al Pirineu hi ha cinc-cents extreballadors, per la qual cosa la xifra de demandes lleidatanes podria augmentar.

Recorren una sentència de l’Audiència Nacional que avala que els exempleats perdin els beneficis

Al perdre la vigència el conveni marc laboral el 31 de desembre passat, els beneficis depenen de cada situació contractual. Això suposa que els jubilats de la companyia elèctrica, fins ara també beneficiaris, deixen de tenir la tarifa d’empleat perquè ja no tenen cap vincle amb l’empresa. Això va provocar que tant treballadors com jubilats sortissin al carrer a començaments d’aquest any contra el que van qualificar com una “pèrdua de drets”.

Aquestes manifestacions, en què també van participar treballadors en actiu de l’empresa, van tenir lloc tant a Lleida ciutat com en altres localitats de la demarcació com Vielha, el Pont de Suert o la Pobla de Segur. No obstant, Endesa,per la seua banda, ja ha comunicat als extreballadors que de moment aplicarà la tarifa reduïda fins al pròxim dia 30 de setembre, quan la previsió era eliminar-la l’1 de juliol. Tanmateix, des de la companyia elèctrica van assegurar que aquesta és “l’última pròrroga fins a nova ordre” (vegeu SEGRE del passat 26 de juny). Les negociacions entre Endesa i els sindicats per acordar el nou conveni col·lectiu continuen.

tracking