SEGRE

TURISME ESQUÍ

Baqueira inicia l'ampliació al Pallars amb les primeres obres d'innivació artificial

D’acord amb el nou projecte que la Generalitat va autoritzar fa més d’un any || L’estació ajorna la construcció de telecadires a la zona de la Peülla fins que es resolguin recursos ecologistes

Materials per a la xarxa d’innivació artificial de Baqueira al pàrquing de la Bonaigua.

Materials per a la xarxa d’innivació artificial de Baqueira al pàrquing de la Bonaigua.C. C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Baqueira Beret ha iniciat obres per ampliar la seua xarxa de canons de neu artificial al sector de la Bonaigua, al Pallars Sobirà. Aquests treballs formen part de la nova ampliació del domini esquiable en aquesta comarca, autoritzada ja per la Generalitat i per l’ajuntament d’Alt Àneu. Tanmateix, l’estació ho desenvoluparà per etapes i, en principi, no preveu concloure-ho per al pròxim hivern. Fonts de l’empresa van corroborar que ajornaran la construcció dels nous telecadires previstos a la zona fins que es resolguin els recursos que han interposat contra ells entitats ecologistes com Ipcena.

Algunes canonades per proveir d’aigua els canons de neu apareixien la setmana passada apilades al pàrquing del sector de la Bonaigua, on ha començat l’excavació de rases per instal·lar aquests conductes. Hauran de subministrar cabal per poder fabricar neu artificial a les pistes de la Peülla i de la Pleta del Duc, segons van indicar fonts de l’estació.

La planificació de Baqueira per millorar la innivació artificial a les seues pistes inclou també la construcció d’una bassa de grans dimensions per poder acumular cabal a la zona de Beret, a la Val d’Aran. Aquesta nova infraestructura s’haurà de sotmetre aquest mateix mes a l’aprovació de la comissió d’Urbanisme d’Aran. Més de quinze anys després d’obrir les seues primeres pistes al Pallars Sobirà, Baqueira va reconsiderar el projecte inicial al constatar, al llarg de diverses temporades d’esquí, que la direcció dels vents dominants provocava amb freqüència el tancament dels telecadires en aquesta comarca. Aquest fet va portar a descartar una proposta ja autoritzada i a tramitar una alternativa que passa per resituar tant els remuntadors com les noves pistes associades a aquests. Aquesta nova versió del projecte va obtenir el vistiplau de la Generalitat, tant per part de la comissió d’Urbanisme com de la ponència ambiental, i inclou també canvis en matèria de mobilitat a la zona, amb la reubicació d’àrees d’aparcament (vegeu el desglossament).

Malgrat aconseguir l’aprovació de la Generalitat i els permisos municipals d’obres, el nou projecte de Baqueira per a la zona va xocar amb l’oposició d’Ipcena i altres entitats ecologistes. Un dels motius és que el principal telecadira ocupa sòl qualificat com a zona perifèrica de protecció del Parc Nacional d’Aigüestortes.

Uns 1.300 canons a pistes lleidatanes i plans per instal·lar-ne més

L’ampliació de la xarxa d’innivació artificial de Baqueira al sector del Pallars arriba quan les estacions d’esquí del Pirineu sumen ja més de 1.300 canons de neu. Aquests han salvat l’inici de la temporada d’esquí als hiverns en què les grans nevades s’han fet esperar fins al gener, més enllà de les vacances de Nadal. Mentre que Baqueira treballa en noves infraestructures, també FGC, propietària de Port Ainé i Espot, planteja renovar els seus canons i substituir-los per uns altres d’última generació, que permeten produir més neu amb menys consum energètic i d’aigua. Fins i tot l’esquí nòrdic busca la manera de dotar-se d’innivació artificial.

ALTRES OBRES A L'ESTACIÓ Reformes Urbanisme va autoritzar al mes de juny reformar un restaurant a la cota 2.200, un bar a la cota 1.500 i ampliar un taller a la cota 1.800, tots a Naut aran. Nou telecadira a Naut Aran La mateixa comissió va aprovar al juny la substitució del telecadira de pinça fixa Teso dera Mina, a la zona d’argulls (Naut aran), per un altre model desembragable. Nova bassa a Beret Una nova comissió d’Urbanisme aquest mes sotmetrà a aprovació una nova bassa de 180.000 metres cúbics de capacitat per acumular cabal del riu Beret.

tracking