SEGRE

RESIDUS POLÈMICA

Els opositors denuncien l'inici d'activitat de la planta de compostatge d'Ossó de Sió

La plataforma Salvem els Plans de Conill presenta una queixa a l’ajuntament || El consistori va fer un requeriment al promotor a finals de juny perquè paralitzés l’activitat a la instal·lació

Tres membres de la plataforma Salvem els Plans de Conill van presentar ahir una queixa formal.

Tres membres de la plataforma Salvem els Plans de Conill van presentar ahir una queixa formal.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Salvem els Plans de Conill va denunciar ahir que el promotor de la planta de compostatge d’Ossó de Sió ha iniciat l’activitat a la instal·lació sense tenir la llicència pertinent de primera ocupació. Membres de la plataforma van explicar que a finals del mes de maig passat van detectar que el promotor va començar a portar a la planta “residus orgànics en forma de fems procedents de les seues explotacions ramaderes” si bé van assegurar que a finals de juny el promotor va rebre un requeriment de l’ajuntament d’Ossó de paralització de l’activitat. Tres membres de la plataforma van registrar ahir una queixa formal a l’ajuntament en la qual reclamen que “aquest actuï d’ofici i obri un expedient sancionador al responsable dels incompliments” i demanen que “en cap cas no atorgui la llicència de primera ocupació, fet que podria tenir unes conseqüències nefastes per a l’equilibri de l’espai i que en faria molt difícil la restauració” alhora que l’adverteixen que, “en cas que es ratifiqui la sentència, aquesta acció suposaria una càrrega econòmica molt important per a l’ajuntament”.

Val a recordar que a començaments d’abril el jutjat contenciós administratiu de Lleida va revocar, amb una sentència provisional, la llicència ambiental del projecte de la planta de compostatge argumentant que “la Declaració d’Impacte Ambiental (redactada per la Generalitat) no ha tingut en compte determinats elements sobre l’abast i les repercussions que aquesta instal·lació pugui produir en l’ecosistema, com pot ser l’impacte que suposaria el trànsit de camions, la pols, el soroll, els atropellaments i l’efecte de buit sobre les espècies sensibles, entre altres”.

El promotor presenta un recurs d’apel·lació a la sentència que revoca la llicència ambiental

Al cap de pocs dies, el promotor va presentar un recurs d’apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ara haurà de decidir si ratifica o anul·la la sentència del jutjat contenciós administratiu de Lleida, mentre que la Generalitat va presentar un recurs de nul·litat a la sentència, que aquesta setmana ha estat desestimat, segons fonts de la plataforma. Membres de la plataforma Salvem els Plans de Conill es van mostrar ahir preocupats perquè en l’entorn de la tanca de la planta de compostatge han trobat el cadàvers d’algunes aus i atribueixen aquestes morts al fet que la tanca no compleix la normativa, per la qual cosa posa en risc la supervivència de les aus que habiten en aquest espai natural qualificat com a zepa.

Una planta de compostatge amb més de deu anys de tràmits

a planta de compostatge està projectada en uns terrenys dels Plans de Conill qualificats com a zona d’especial protecció per a les aus (zepa). El promotor va iniciar les obres el juliol del 2017 després de més de 7 anys en tràmits però a finals d’agost d’aquell any el consistori d’Ossó de Sió es va veure obligat a paralitzar-les perquè l’impulsor no va respectar una clàusula de llicència ambiental segons la qual no podia fer-se cap actuació durant el període de nidificació de les aus estepàries, entre juliol i setembre, a fi de no perjudicar els ocells que habiten a la zona. Segons el projecte, la planta de compostatge podrà tractar 13.310 tones anuals de dejeccions ramaderes (al principi eren 20.000) procedents únicament de les explotacions del seu propietari i mai no podrà ser ampliada. Des dels inicis, la planta ha comptat amb l’oposició d’entitats i alguns veïns del territori.

tracking