SEGRE

ADMINISTRACIÓ PROVINCIAL

ERC i JxCat tanquen l'aliança a la Diputació i

Pacte a l’ens provincial de Lleida el mateix dia de la ruptura que dóna al PSC la presidència a Barcelona || Els republicans tindran l’IEI i Promoció Econòmica i Junts es queda amb Turisme i Tributs

Rosa Pujol, Joan Talarn, Antoni Navinés, Jordi Latorre i Carles Comes van presentar ahir l’acord.

Rosa Pujol, Joan Talarn, Antoni Navinés, Jordi Latorre i Carles Comes van presentar ahir l’acord.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i JxCat van tancar ahir l’acord per governar junts la Diputació. Així ho van ratificar a la tarda les dos formacions, en la vigília del ple que constituirà avui la nova corporació provincial. L’anunci va arribar hores després que socialistes i Junts formalitzessin la seua polèmica aliança a la Diputació de Barcelona (vegeu la pàgina 16). A Lleida, els nous socis de govern van qualificar el seu pacte com un “principi per reprendre el compromís d’unitat” entre forces independentistes.

L’acord ratifica el republicà Joan Talarn, alcalde de Bellvís, com a president, i també les quatre vicepresidències: la primera per a Jordi Latorre, alcalde de Torrefarrera (JxCat); la segona per a Estefania Rufach, alcaldessa d’Os de Balaguer (ERC); la tercera per a Antoni Navinés (JxCat), regidor de Montferrer, i la quarta per a Ferran Accensi, edil de Benavent de Segrià (ERC).

ERC lament que JxCat doni un lloc a la junta del consell a un socialista i cap a republicans

Tots ells constituiran la nova junta de govern juntament amb la portaveu d’ERC, Mercè Carulla; i la de Junts, Rosa Pujol. Les dos formacions sumen vint dels 25 diputats del ple de l’ens provincial i ja s’han repartit les àrees de govern i organismes autònoms. Cada partit haurà d’elegir els diputats al capdavant de les àrees al seu càrrec, així com als directius dels patronats i d’ens autònoms (vegeu les claus). Els actuals cessen de forma automàtica al concloure el mandat.

Les dos formacions assumiran el govern sense haver tancat un pla d’actuacions, una cosa que esperen a l’octubre. De moment, van avançar directrius en temes com retribucions: la rebaixa de salaris d’entre 2% i el 6% a electes s’estendrà a assessors i directius. Així mateix, revisaran plans d’ajuts perquè, a començaments del 2020, “tots els ajuntaments sàpiguen des de l’inici de l’any quina quantitat tindran per a inversions”, en paraules de Talarn, que va recalcar la intenció de repartir els fons de forma equitativa.

A la concentració també van exigir que es reverteixin aquests acords i tornin al camí cap a la independència.

A més, López va insistir que “critiquem tots els pactes de JxCat, ERC i CUP amb partits del 155”, sense cap exclusió, i va definir el pacte a la Diputació de Barcelona entre el PSC i JxCat d’“antinatura”.

Rosa Pujol, Joan Talarn, Antoni Navinés, Jordi Latorre i Carles Comes van presentar ahir l’acord.

Rosa Pujol, Joan Talarn, Antoni Navinés, Jordi Latorre i Carles Comes van presentar ahir l’acord.MAGDALENA ALTISENT

tracking