SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

El trànsit de camions a l'A-14 creix un 24% en dos anys després de l'estrena

Ajuntaments reiteren la necessitat d’allargar l’autovia fins al límit amb Osca

Imatge de tres camions ahir a la rotonda d’accés a l’autovia A-14 des de l’aeroport d’Alguaire.

Imatge de tres camions ahir a la rotonda d’accés a l’autovia A-14 des de l’aeroport d’Alguaire.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 600 camions circulen cada dia per l’A-14 entre Lleida i Almenar, segons les dades del ministeri de Foment. Avui es compleixen dos anys de l’entrada en servei del tram entre la capital del Segrià i Rosselló. En aquest període, el trànsit de vehicles pesants ha augmentat un 24% i ha passat dels 512 de mitjana al dia el 2017 a 636 aquest any.

Més de sis-cents camions circulen cada dia per l’autovia A-14 entre Lleida i Almenar. Segons les dades del ministeri de Foment publicades ahir, la mitjana de vehicles pesants que van passar cada dia entre el març i el juny és de 636, si bé el mes passat van ser 724. Avui es compleixen dos anys de la posada en servei del tram de l’A-14 entre Lleida i Rosselló, que es va sumar al que ja estava operatiu entre aquesta última localitat i Almenar. En aquest temps, el nombre de camions ha augmentat un 24%, al passar dels 512 de mitjana al dia el 2017 als 636 que hi passen actualment. Així mateix, ja són més de 5.400 els cotxes que circulen cada dia per aquesta carretera. Els ajuntaments dels municipis pels quals transcorre l’A-14 han constatat un descens en el nombre de turismes i camions que circulen pel centre de les poblacions i valoren positivament l’augment de la seguretat que aquest fet suposa. Per la seua banda, l’alcalde d’Alguaire, Antoni Perea, i la primera edil d’Almenar, Teresa Malla, van reiterar la necessitat d’allargar l’autovia fins al límit amb la província d’Osca. Per la seua part, l’alcalde d’Alfarràs, Joan Carles Garcia, va explicar que “és urgent” millorar la seguretat de la travessia de l’N-230 i les condicions del ferm. No obstant, va assegurar que com que l’autovia comença a Almenar, “molts vehicles fan parada als nostres serveis i generen negoci”.

El projecte de pressupostos de l’Estat per al 2019 que el Congrés va tombar només preveia 100.000 euros per al projecte de l’A-14 entre Almenar i el límit de la província. També contemplaven una inversió de 3,19 milions a l’A-14 al tram aragonès fins al Pont de Montanyana, que se sumaria al que ja està operatiu entre Lleida i Almenar. El projecte de l’A-14 preveu que el traçat de l’autovia comenci a Lleida i acabi a Sopeira (vegeu el desglossament).

L’alcalde d’Alfarràs assegura que és “urgent” reforçar la seguretat a la travessia de l’N-230

El projecte de l’A-14 (l’autovia a Aran) des d’Alfarràs fins a Sopeira encara està en fase de redacció i no hi ha data per a l’inici de les obres. Els pressupostos de l’Estat per al 2019 que el Congrés va tombar centraven les inversions de l’N-230 en els trams de muntanya i preveien 35.000 euros per a la millora del tram Sopeira-boca sud del túnel de Vielha i 34.000 euros més entre la boca nord i Aubèrt.

Per la seua part, Foment del Treball assenyala les variants de la C-26 i la C-53 com una de les infraestructures pendents d’executar a Catalunya. A l’informe, que es va fer públic dilluns, cita les rondes de Bellcaire, la Fuliola, Anglesola i Tornabous (que la Generalitat va ajornar fins més enllà de l’any 2020) com una de les cent infraestructures bàsiques. Foment exigeix un impuls financer extraordinari de 10.000 milions d’euros per al període comprès entre els anys 2019 i 2023 per corregir el retard a les obres d’infraestructures estratègiques (vegeu SEGRE d’ahir). La patronal també cita a l’informe el desdoblament de l’N-240 com una de les obres que estan en l’aire a les comarques lleidatanes. La duplicació de la calçada està pendent de l’estudi que l’Estat va adjudicar per a l’augment de la capacitat de la via. No obstant, l’informe apunta que ja s’han reprès els treballs de la variant de Valls i Montblanc de l’A-27 (al traçat de l’N-240 a Tarragona), que inclou el túnel del coll de Lilla. En aquest sentit, està previst que la perforació de la galeria comenci d’aquí a unes setmanes (vegeu SEGRE de dissabte).

La patronal també assenyala a l’estudi com a pendents d’acabar algunes obres del canal Segarra-Garrigues, en les quals inclou la presa de l’Albagés, on ja han començat els treballs complementaris de l’embassament.

LES CLAUS Trànsit de camions a l’alça Entre el març i el juny d’aquest any, 636 camions van passar cada dia de mitjana per l’a-14. això suposa un creixement del 24% en el nombre de vehicles pesants que passen per aquesta autovia des de fa dos anys, quan es va inaugurar el tram entre lleida i Rosselló. el 2017, la mitjana de camions se situava en 512 al dia. Alguaire i Almenar Alguaire i almenar insisteixen en la necessitat d’allargar l’autovia almenys fins al límit amb la província d’osca. ara només arriba fins a almenar. Alfarràs Alfarràs qualifica com a “urgent” una futura millora de la seguretat i les condicions del ferm de la travessia de l’n-230. Autovia fins a Sopeira El projecte de l’a-14 des d’alfarràs fins a Sopeira encara està en fase de redacció. l’estat preveia al projecte de pressupostos del 2019 petites inversions per a l’n-230.

Imatge de tres camions ahir a la rotonda d’accés a l’autovia A-14 des de l’aeroport d’Alguaire.

Imatge de tres camions ahir a la rotonda d’accés a l’autovia A-14 des de l’aeroport d’Alguaire.MAITE MONNÉ

tracking