SEGRE

PROTECCIÓ MEDI AMBIENT

Els Rurals portaran armes a la tardor, tres anys després del crim d'Aspa

La Generalitat dóna el vistiplau al nou pla estratègic de cara als pròxims cinc anys || Els agents duran porres i, en alguns serveis, també revòlvers

Reunió del Consell Executiu, ahir, en què es va aprovar el nou pla.

Reunió del Consell Executiu, ahir, en què es va aprovar el nou pla.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals podran portar armes a partir de la tardor, gairebé tres anys després del doble crim d’Aspa (21 de gener del 2017), gràcies al nou Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals 2019-2024 que ha implementat pel Govern i que va entrar ahir en vigor. Segons fonts sindicals, amb aquest nou pla tots els agents portaran a sobre una arma extensible i rebran formació per aprendre a utilitzar-la. El pla estratègic s’aprova dos anys i mig després que un caçador assassinés dos agents rurals de Lleida a Aspa i després de multitud de reclamacions per part de sindicats i agrupacions del cos per augmentar les mesures d’autoprotecció. Està previst que diversos agents, al voltant de cinquanta, s’especialitzin en temes de caça furtiva i enverinaments. En aquest cas, podran portar a sobre a més armes de foc, previsiblement un revòlver.

Actualment, quan una patrulla porta a terme una inspecció per caça o pesca furtiva la realitzen tres agents protegits amb una armilla antibales, un dels quals porta una escopeta. “Aprovar el reglament d’armes és una assignatura pendent. Per a nosaltres és una bona notícia”, va explicar ahir Daniel Castillo, coordinador de l’Agrupació d’Agents Rurals de Catalunya de CCOO.

Més plantilla tècnica i administrativa i renovació de la flota de vehicles, entre altres mesures

Altres mesures que contempla el nou pla, que segons la Generalitat té com a objectiu adaptar el cos a les necessitats actuals, són la creació, durant aquests cinc anys, de tres-centes noves places d’Agent Rural (vegeu el desglossament), així com incrementar en uns cinquanta treballadors el personal tècnic i administratiu. “Estem contents amb l’aprovació del nou pla, però necessitem que es faci realitat i no es quedi només en el paper”, va assegurar Castillo.

Així mateix, el cos també comptarà amb una renovació de la flota de vehicles (cinquanta-nou totterrenys i cinquanta camionetes pickups) i tots passaran a ser de rènting per poder estalviar tant en manteniment com en reparacions.

El Govern convocarà 300 noves places fins a l’any 2024

El nou Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals té previst convocar tres-centes places durant els pròxims cinc anys. Val a recordar que durant els últims exercicis el nombre d’efectius del cos ha descendit de 527 a 496 i l’última convocatòria de places es va produir l’any 2009, quan tan sols es van incorporar trenta nous agents. En aquest sentit, la falta de noves promocions ha provocat un envelliment progressiu del col·lectiu, en el qual actualment la mitjana d’edat és de cinquanta anys. Amb l’entrada en vigor d’aquest nou pla es preveu que durant l’any que ve es convoquin 115 places noves. “Valorem molt positivament aquest nou full de ruta. Estàvem oblidats”, va explicar ahir el president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc), Josep Capdevila.

tracking