SEGRE

MEDI AMBIENT INICIATIVES

Aigüestortes analitza l'impacte de la llum artificial

Despleguen sensors per estudiar els efectes sobre la fauna || En el marc del pla d’acció de la Reserva i Destinació Starlight

Instal·lació d’un dels sensors a Cardet, a la Vall de Boí.

Instal·lació d’un dels sensors a Cardet, a la Vall de Boí.CONSELLERIA DE TERRITORI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici porta a terme un estudi sobre l’impacte que té la llum artificial en els muricecs, insectes i aus d’aquest espai natural protegit. Aquesta és una de les iniciatives previstes al pla d’acció de la Reserva i Destinació Turística Starlight, una distinció que Aigüestortes va rebre l’any passat i que compta amb l’aval de la Unesco. Per poder dur a terme aquest estudi, un equip de la Universitat de Barcelona ha programat i instal·lat diversos sistemes que registren sons als pobles de Boí, Barruera, Cardet i Cóll (al municipi de la Vall de Boí). Aquests s’han col·locat a prop dels punts de llum artificial que hi ha en aquestes poblacions.

Durant els primers dies, aquests dispositius ja han emmagatzemat més de 10.000 arxius de so i la informació està sent tractada i analitzada informàticament. Durant els mesos d’estiu s’anirà repetint la instal·lació d’aquests sensors en altres municipis del parc, amb la previsió de tenir els resultats a la tardor.

El Govern va assenyalar que amb el reconeixement de la qualitat del cel nocturn d’Aigüestortes amb la certificació Starlight (que també van obtenir els municipis del Montsec) es posa de manifest que constitueix un exemple de protecció i conservació i s’incorpora l’observació del firmament com a part del patrimoni natural, cultural i científic.

De la mateixa manera, des del Parc Nacional d’Aigüestortes també duen a terme una adequació de l’enllumenat a les zones de protecció màxima d’aquest espai natural lleidatà. S’ha de destacar que la llum natural regula aspectes fonamentals de la fisiologia, ecologia i conducta dels animals. La il·luminació artificial ha anat expandint-se progressivament a nivell mundial, associada a la creixent urbanització, un fet que ha generat contaminació lluminosa.

Així mateix, Aigüestortes ja ha iniciat els tràmits per ser declarada zona d’especial protecció de la qualitat lluminosa, una distinció que atorga la Generalitat. L’objectiu és preservar el parc de la contaminació lluminosa i que sigui un punt de referència. Per la seua banda, el Parc Natural de l’Alt Pirineu també busca obtenir aquesta certificació.

tracking