SEGRE

HOMENATGE EMERGÈNCIES

El bomber supervivent d'Horta demana mesures per evitar noves tragèdies

Desenes de persones entre familiars, companys i autoritats polítiques es van reunir ahir al Mirador de les Roques de Benet d’Horta de Sant Joan per commemorar, amb una ofrena floral i un minut de silenci, el desè aniversari de la mort dels cinc bombers lleidatans que hi van quedar atrapats per les flames.

Imatge d'arxiu d'un grup de bombers companys dels Graf morts en un acte d'homenatge.

Imatge d'arxiu d'un grup de bombers companys dels Graf morts en un acte d'homenatge.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ja han passat deu anys des que els bombers lleidatans Jordi Morè, Pau Costa, Ramon Espinet, David Duaigües i Jaume Arpa van perdre la vida durant les tasques d’extinció del devastador incendi d’Horta de Sant Joan, però els seus familiars i companys mantenen el record molt present. Desenes de persones, entre elles el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, es van reunir ahir al Mirador de les Roques de Benet per commemorar el desè aniversari de la mort dels cinc bombers del Grup de Reforç d’Actuacions Forestals (Graf).

L’emotiu acte va ser encapçalat per l’únic bomber que va sobreviure després de quedar atrapat al foc d’Horta, Josep Pallàs, que aquell fatídic 21 de juliol del 2009 va resultar ferit amb cremades al 75% del cos i que ahir, al costat de la placa que recorda els seus companys, va demanar als polítics que mirin “més enllà dels quatre o cinc anys d’una legislatura” i prenguin mesures a “trenta, quaranta anys vista” per evitar focs com aquell.

Després de l’ofrena floral, en la qual van participar els Bombers de Barcelona, els Mossos d’Esquadra i els sindicats UGT i CCOO, Torra va agrair la tasca dels bombers que van treballar en les tasques d’extinció del foc, assegurant que “avui és un dia per recordar uns homes valents i excel·lents que van perdre la vida per protegir els ciutadans i els nostres boscos”.

Durant la seua intervenció, Torra també va assegurar que es comprometrà amb el cossos dels Bombers de la Generalitat “perquè allò que vam viure tots no ens torni a passar”. El tribut als cinc lleidatans es va complementar amb una marxa popular en què van participar uns dos-cents veïns d’Horta de Sant Joan.

Els companys del Parc de Bombers de Lleida també van homenatjar Jordi, Pau, Ramon, David i Jaume amb una ofrena floral i un minut de silenci.

L’estratègia d’extinció d’incendis se centra actualment en l’estabilització del perímetre, segons el subinspector dels Bombers a la regió de Lleida, Àlex Espinosa.

La causa per l’incendi mortal, paralitzada una dècada després El foc d’Horta de Sant Joan va començar la nit del 20 de juliol al massís dels Ports i va cremar unes 1.400 hectàrees de vegetació forestal, de les quals 587 eren dins del parc natural de la zona. La Generalitat va informar en aquells dies que l’incendi el va ocasionar un llamp caigut el 14 de juliol, però mig any després els Mossos d’Esquadra van detenir dos persones, José Antonio Paz i Lorenzo Ferrer, com a presumptes autors del sinistre a l’haver fet foc a la zona quan estava prohibit fer-ho. La Fiscalia demana per a cada un d’ells 19 anys de presó i l’Audiència de Tarragona encara no ha fixat la data d’inici d’aquest judici. La tragèdia va posar en qüestió el model d’extinció d’incendis a Catalunya i va provocar una tempesta política amb una comissió d’investigació al Parlament.

Un grup de bombers companys dels Graf morts, emocionats en l’homenatge que va tenir lloc ahir a Horta de Sant Joan.

Un grup de bombers companys dels Graf morts, emocionats en l’homenatge que va tenir lloc ahir a Horta de Sant Joan.ACN

Un grup de bombers companys dels Graf morts, emocionats en l’homenatge que va tenir lloc ahir a Horta de Sant Joan.

Un grup de bombers companys dels Graf morts, emocionats en l’homenatge que va tenir lloc ahir a Horta de Sant Joan.ACN

tracking