SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

L'abocador de Montoliu tractarà cada any 60.000 tones de brossa que no es reciclen

Segons el nou projecte de la planta per a la fracció rebuig, aprovada per Urbanisme de la Generalitat

Imatge d’arxiu de les obres a l’abocador de Montoliu a començaments d’aquest any.

Imatge d’arxiu de les obres a l’abocador de Montoliu a començaments d’aquest any.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova planta de tractament de la fracció rebuig de l’abocador del Segrià processarà cada any 60.000 tones de residus que no se separen i, per tant, no es reciclen. Totes aquestes escombraries són les que rep a l’any, aproximadament, el dipòsit de Montoliu de Lleida, segons dades del consell del Segrià. Aquesta és la previsió del projecte de la planta per a la fracció rebuig, que actualment es diposita directament a l’abocador. Segons fonts de la corporació, aquestes instal·lacions permetran obtenir materials reciclables com paper o fracció orgànica. La previsió inicial era que tingués capacitat per tractar 70.000 tones, encara que aquesta quantitat es va rebaixar a 60.000 després d’un estudi de la producció de fracció rebuig a la comarca. En aquest sentit, la comissió d’Urbanisme va aprovar dimecres passat el projecte per ampliar el centre de tractament de residus de Montoliu, que contempla també la millora de l’actual planta de compostatge d’orgànica, segons la Generalitat. Els equipaments per processar l’orgànica tindran capacitat per tractar 15.000 tones a l’any (actualment en rep unes 11.000). L’ampliació de l’abocador contempla també la construcció de 3 vasos per a residus, unes obres en les quals ja treballa l’adjudicatària del projecte, l’UTE formada per Romero Polo i Valoriza, a causa que la planificació urbanística en vigor en permetia ja la construcció. Amb la reducció de les escombraries que es dipositaran a l’abocador amb la planta de fracció rebuig, el consell aconseguirà un estalvi en el cànon de residus (41,3 euros per tona, segons l’Agència de Residus de Catalunya).

Fonts del consell van explicar que l’inici de les obres de les dos plantes està pendent de la constitució del nou Consorci de Residus, que integren la Generalitat, la Paeria de Lleida i el consell del Segrià, cosa que es preveu que tingui lloc “abans del setembre”.

Planta per a la fracció rebuig. Les naus per tractar la fracció rebuig s’ubicaran (a la imatge, en una reproducció virtual, en verd) al costat de la planta de compostatge actual, que es millorarà.

L’activitat a la planta d’Ossó, en regla

La Generalitat va confirmar ahir que l’autorització de la planta de compostatge d’Ossó està “d’acord amb la normativa”. El promotor va assegurar que l’Agència de Residus va concedir un període de proves de 6 mesos. El projecte té l’oposició d’ecologistes (vegeu SEGRE de l’11 de juliol).

Imatge d’arxiu de les obres a l’abocador de Montoliu a començaments d’aquest any.

Imatge d’arxiu de les obres a l’abocador de Montoliu a començaments d’aquest any.ITMAR FABREGAT

tracking