SEGRE

MEDI AMBIENT ECONOMIA CIRCULAR

Vila-sana prova cultius alimentats amb purins per fabricar pinso i adob

Experiència pionera de tres anys, en el marc d’un projecte Life finançat per la UE

Àngel Porta, soci de l’empresa, mostra les llenties d’aigua a les instal·lacions de Vila-sana.

Àngel Porta, soci de l’empresa, mostra les llenties d’aigua a les instal·lacions de Vila-sana.ALBA MOR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vila-sana és l’escenari d’una experiència pionera per evitar l’impacte ambiental dels purins i aprofitar els nutrients que contenen en forma de nitrogen i fòsfor. Dos empreses del municipi, Porgaporcs i Ecobiogás, han desenvolupat una planta que utilitza dejeccions de porcs per alimentar cultius de llenties d’aigua, una planta aquàtica que creix amb rapidesa. La fan servir com a matèria primera per fabricar tant fertilitzants agrícoles com pinso per a alimentació animal.

Aquestes proves formen part d’un projecte Life finançat per la UE, en el qual aquestes dos firmes del Pla participen des de fa tres anys juntament amb el grup Ainia i el Centre Nacional de Biotecnologia. Ecobiogás i Porgaporcs, ambdós propietat de la família Porta, han estat també pioneres en altres iniciatives per aprofitar els purins (vegeu el desglossament).

Ja han comprovat que el fertilitzant és eficaç i que els porcs mengen el pinso i guanyen pes

La llentia d’aigua creix en quatre piscines. El prototip de la planta en els últims passos del seu desenvolupament i els promotors esperen donar-lo per acabat al desembre. N’extreuen uns cent quilos al dia, més de 200 tones des de la posada en marxa de la iniciativa. La llentia d’aigua té una riquesa de proteïna d’entre el 35% i el 40%, cosa que suposa una productivitat fins a 7 vegades més gran que l’obtinguda de la soja i gairebé tres vegades més que la de l’alfals. Àngel Porta, soci de les empreses, va explicar que han provat amb èxit els fertilitzants i el pinso elaborat amb aquest cultiu.

Produir energia amb biogàs i usar-lo com a combustible per a cotxes i busos

Porgaporcs, empresa propietària de granges a Vila-sana, i la firma d’enginyeria Ecobiogás han participat des de fa més d’una dècada en experiències pioneres en l’aprofitament de les dejeccions ramaderes. Anys enrere van posar en marxa en aquesta localitat del Pla d’Urgell una planta llavors única a Espanya, que aprofitava el gas metà que desprenen els purins i altres residus orgànics en descomposició com a combustible per generar electricitat. Des d’aleshores, s’han construït altres plantes de biogàs similars a les comarques del pla de Lleida.

tracking