SEGRE

MUNICIPIS REGULACIÓ

La Seu demana a la CHE resituar la zona inundable al vetar 100 vivendes

La zona residencial prevista de cinc hectàrees es troba en zona de flux preferent || El consistori ho veu “exagerat” i redacta un pla d’inundabilitat

El pla aprovat per la CHE veta diverses zones urbanitzables de la capital de l’Alt Urgell.

El pla aprovat per la CHE veta diverses zones urbanitzables de la capital de l’Alt Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha sol·licitat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) reduir la zona inundable de flux preferent que planteja entorn del riu Segre al seu pas pel municipi i que afecta un total de cinc hectàrees de terrenys urbanitzables repartits per diferents sectors segons el planejament urbanístic vigent a la ciutat. La proposta de l’organisme de conca, elaborada l’any 2013 i que es pot consultar al web a través de l’eina del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables, veta la construcció de fins 105 nous habitatges que preveu el Pla General d’Ordenació Urbana del 2002 per al municipi al considerar-los en zones de “flux preferent” en cas de riuada.

Les futures construccions afectades estan repartides entre el sector Sud-4, a la zona de l’aparcament de Doctor Peiró, on el pla de la CHE veta el 50% del sector, cosa que afecta 75 habitatges dels 150 previstos, i el sector Sud-8, pròxim al CEIP Albert Vives, en el qual el document de l’Estat retalla un 30% de la superfície i impedeix la construcció de 30 dels 100 habitatges previstos per l’ens municipal.

En aquesta àrea també s’inclou una gran parcel·la d’equipaments públics de gairebé una hectàrea

El regidor d’Urbanisme, Joan Gurrera, va considerar ahir “exagerat” contemplar aquestes zones residencials zones de “flux preferent”. A més, el pla aprovat per la CHE el 2013 i que també sol·liciten retallar, veta, va explicar Gurrera, una “gran parcel·la d’equipaments públics d’una hectàrea d’extensió” situada a la zona del parc de bombers i 50 hectàrees més repartides en dos sectors de sòl no urbanitzable, la major part de les quals a la partida d’horts del Salit. Davant d’aquesta situació, l’ajuntament va encarregar un estudi d’inundabilitat del riu, que ha aprovat de forma inicial a la junta de govern local de principis d’aquest mes de juliol, i que ha remès a l’organisme de conca.

Hi ha diversos casos de zones urbanitzables afectades pel mapa de flux preferent elaborat per la CHE després de les riuades del 2013. Un dels de més impacte és el dels càmpings al costat dels rius. Des de la nova normativa es prohibeix la pernoctació en zones de flux preferent, per la qual cosa els càmpings han hagut d’adaptar-se a la regulació. També a Fraga va haver de canviar-se la ubicació de la futura residència d’ancians.

Càmpings i equipaments públics, amb restriccions

Ara correspon a la CHE estimar-ho o descartar-ho. Gurrera espera que amb precedents com els de l’Aran, on el Conselh Generau va promoure i va aconseguir la retallada de zona inundable per salvar diversos càmpings, la proposta del consistori tiri endavant. L’ajuntament estudiarà també el cas del riu Valira al seu pas per la ciutat i que segons Gurrera el pla de la CHE afecta en una part de la urbanització de l’Horta del Valira.

tracking