SEGRE

AIGUA ESCASSETAT

Restriccions d'aigua en plena onada de calor per evitar proveir-se amb cisternes

Belianes adverteix de talls nocturns i altres municipis demanen moderar el consum

Els dipòsits d’aigua de Belianes.

Els dipòsits d’aigua de Belianes.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’onada de calor a les comarques de Lleida ha implicat les primeres restriccions en el subministrament d’aigua potable. Belianes advertia en un ban de talls nocturns, mentre que altres localitats demanen als veïns des de fa setmanes que moderin el consum. Esperen evitar així proveir-se amb cisternes, cosa que només ha calgut a causa d’avaries.

Amb els termòmetres marcant els 40 graus des de diumenge, han arribat també restriccions en el subministrament d’aigua potable. En plena onada de calor, l’ajuntament de Belianes va emetre un ban que advertia de talls nocturns. Per la seua part, altres localitats del Pirineu demanen des de fa setmanes als veïns que moderin el consum. D’aquesta manera, esperen conservar les reserves dels dipòsits i evitar recórrer a cisternes, que només han estat necessàries a causa d’avaries.

El ban de Belianes va anunciar dimarts restriccions entre les 22.00 i les 6.00 hores “en els dies de màxima calor”, després de constatar que “el nivell d’aigua dels dipòsits ha baixat molt i costa de recuperar”. L’alcaldessa, Carme Culleré, va puntualitzar que va ser una mesura preventiva, a l’espera que augmenti el consum quan arribin visitants amb motiu de la festa major, aquesta setmana. Per la seua part, veïns van dir que les restriccions no van arribar a afectar-los, ja que la majoria de cases tenen dipòsits propis, construïts quan els problemes de subministrament eren freqüents. Un altre ban ahir va donar per “normalitzat” el subministrament, tot i que amb una advertència: “Per evitar noves restriccions, us demanem que no malgasteu l’aigua.”

Aquesta és la petició que també Baix Pallars ha dirigit als veïns de Peramea, on algunes masies han passat un o dos dies sense aigua aquest estiu. L’alcaldessa, Ana Sentinella, va explicar que abordaran la necessitat d’“un consum racional” en una reunió del poble dimarts. A Gessa (Naut Aran) es prohibeix fer servir aigua potable per regar jardins i horts.

A Benavent (Isona i Conca Dellà) han necessitat cisternes dos vegades. La primera, fa dos setmanes; la segona, dimarts. Els dos cops van omplir el dipòsit amb 150.000 litres, segons l’alcaldessa, Rosa Amorós. Al comprovar que es buidava ràpid, van inspeccionar les instal·lacions i hi van trobar una fuga de 5.000 litres al dia i que va quedar reparada ahir. Altres avaries han obligat a tallar l’aigua unes hores aquesta setmana a Os i Alfarràs. Els regs estan en dotació màxima per la calor, que augmenta també el consum de granges.

Els dipòsits d’aigua de Belianes.

Els dipòsits d’aigua de Belianes.SEGRE TÀRREGA

tracking