SEGRE

PROTESTA REIVINDICACIÓ

Els afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre tallen la C-12 a Flix i exigeixen ajuts urgents

No descarten noves mobilitzacions si les demandes no reben resposta de la Generalitat || Alcaldes de les Garrigues assisteixen a la manifestació, però no els primers edils dels pobles afectats

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig centenar d’afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent, que va calcinar unes 5.000 hectàrees, van tallar ahir a la tarda la carretera C-12 a Flix per exigir que es quantifiquin els ajuts per als afectats. Convocats per l’ajuntament de Bovera i el sindicat Asaja, els manifestants també van demanar mesures per evitar la despoblació rural. “Ja n’hi ha prou de reunions, volem que arribin els diners per a tots els afectats de l’incendi, perquè si no, correm el risc de tenir un gran despoblament rural que ocasionarà, a més dels incendis, l’erosió de la terra”, va denunciar el president d’Asaja de Lleida, Pere Roqué.

Per la seua part, l’alcalde de Bovera, Òscar Acero, va afirmar que no descarten tornar a manifestar-se diumenge vinent si a la reunió prevista per dimecres amb la Generalitat a Flix no obtenen resposta a les seues demandes. Acero va apuntar que la protesta va comptar amb el suport d’alcaldes de les Garrigues, encara que va assenyalar que els primers edils dels municipis afectats per l’incendi no van participar en la mobilització.

Els concentrats van bloquejar la carretera amb tractors i van fer diversos talls d’uns 20 minuts. També es va llegir un manifest en el qual van reclamar diverses mesures com l’avenç de la DUN (Declaración Única Agrària) abans del 30 d’agost als agricultors i ramaders de les poblacions afectades pels incendis, el cobrament del cent per cent de l’ajuda de l’agricultura ecològica, ajuts directes, la bonificació del rebut de la Seguretat Social dels autònoms de l’any 2019-2020, l’exempció del rebut de l’IBI i dels mòduls fiscals de l’exercici 2019-2020.

L’incendi va causar danys a un total de 1.935 hectàrees de 190 propietaris de Maials, Llardecans, Bovera i la Granadella, segons l’última estimació de danys declarats per aquests quatre municipis, com va avançar SEGRE dimecres passat. Aquestes dades ja han estat facilitades al subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín. Concretament, el foc va afectar 75 propietaris de Maials (394 hectàrees), 69 de Llardecans (536 ha), 41 de Bovera (994) i cinc de la Granadella (10,5). Del total d’hectàrees, 1.187 són d’oliveres, 65 d’ametllers, 167 de bosc i les 514 restants, d’altres terrenys.

“Ha passat un mes i encara no sé què podré fer amb les oliveres”

Josep Prunera, veí de Bovera, és un dels 190 agricultors afectats per l’incendi. Les flames van calcinar unes vuit hectàrees de la seua explotació d’oliveres. Ahir va assistir a la concentració a Flix “perquè volem fer pressió. Ha passat un mes del foc i encara no sé què podré fer amb les meues oliveres”. Prunera va explicar que “tenim la sensació que hi ha una total descoordinació entre la Generalitat i el Govern central i que ens estan fent passar amb paraules i promeses”. Aquest veí de Bovera va afegir que “molts dels afectats ens hem plantejat abandonar els terrenys perquè no hi veiem futur”. La majoria són explotacions que tardaran anys a tornar a ser rendibles. A Bovera, amb 994 hectàrees calcinades, l’incendi hauria provocat danys valorats en prop de dos milions d’euros.

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.MARIONA KISKERI

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.MARIONA KISKERI

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.

Retenció durant un dels talls de l’Eix de l’Ebre.MARIONA KISKERI

tracking