SEGRE

AIGÜES REGADIUS

Obres per donar reg provisional a l'Aragó i Catalunya en 3 dies mentre reparen el canal

Treballs les 24 hores per restablir l’aigua en 18.000 ha afectades a Tamarit per la ruptura de dilluns

Obres per donar reg provisional a l’Aragó i Catalunya en 3 dies mentre reparen el canal

Obres per donar reg provisional a l’Aragó i Catalunya en 3 dies mentre reparen el canalMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha iniciat obres per reparar el tram del canal d’Aragó i Catalunya que es va enfonsar dilluns passat a Tamarit de Llitera (vegeu SEGRE d’ahir). L’organisme estatal va explicar que aquests treballs es van iniciar el mateix dilluns a la tarda, poques hores després de l’incident, i que s’executaran de forma ininterrompuda durant les vint-i-quatre hores del dia fins a complir dos objectius. En primer lloc, restablir el reg de forma provisional en 18.000 de les 20.000 hectàrees afectades de la localitat oscenca, on el subministrament d’aigua està ara interromput. En segon lloc, reconstruir el tram danyat del canal principal.

Fonts de la CHE van apuntar que el reg provisional podrà posar-se en marxa en un termini aproximat de tres dies, el mateix que estudia la comunitat de l’Aragó i Catalunya. Això serà possible gràcies a retrobombatges de cabal aigües avall del tram afectat, una cosa que requerirà també conduccions provisionals, segons van apuntar fonts dels regants. Les dos mil hectàrees que, segons la CHE, no es beneficiaran d’aquest subministrament temporal seran les més properes al punt on es va enfonsar el canal. Les mateixes fonts van recordar que aquesta incidència se circumscriu al terme municipal de Tamarit i que no afecta finques de Lleida, que es proveeixen de Santa Anna.Pel que fa a la reobertura del tram de canal enfonsat, la Confederació no va poder avançar ahir una data per finalitzar les obres, ni tampoc quant costaran. Els regants, per la seua banda, apuntaven a la possibilitat que acabin d’aquí a una setmana. El punt on es va produir la ruptura estava demolit ahir al migdia, i també diversos metres d’aquesta infraestructura. Va ser el resultat d’una inspecció per determinar l’abast dels danys, que va establir també que serà necessari sanejar els terrenys exposats a filtracions. S’ha de recordar que la fuga de gran quantitat d’aigua a través del tram enfonsat va provocar un clot de grans dimensions al camí paral·lel al canal.

La comunitat apunta a la necessitat d’inversió estatal per conservar els canals més antics

A les finques de Tamarit que van quedar negades per la ruptura del canal, l’aigua va deixar darrere seu terrenys erosionats, camps coberts de pedres arrossegades pel cabal i conduccions subterrànies de reg que han quedat al descobert. Les parcel·les que es van inundar dilluns passat van sumar una superfície d’entre 80 i 90 hectàrees. El president de la comunitat de regants de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va assenyalar la necessitat d’inversió estatal per a la conservació dels canals més antics.

Obres per donar reg provisional a l’Aragó i Catalunya en 3 dies mentre reparen el canal

Obres per donar reg provisional a l’Aragó i Catalunya en 3 dies mentre reparen el canalMAGDALENA ALTISENT

tracking