SEGRE

CARRETERES SEGURETAT

Aran urgeix Foment a acordar un pla d'acció per reduir accidents a la carretera N-230

Boya demana per carta a Ábalos una reunió per pactar solucions sense demora a l’elevada sinistralitat || La Val segueix pendent de la resposta a una proposta unitària de nova carretera per Baricauba

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, Boya, Torra i Vergés a la Generalitat.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, Boya, Torra i Vergés a la Generalitat.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant d’un mes després de prendre possessió com a síndic d’Aran, Paco Boya va enviar una carta (26 de juliol) al ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, en què apressa a buscar una solució a l’alta sinistralitat de la carretera N-230, especialment al tram entre el túnel de Vielha i la frontera amb França. Boya va demanar al també socialista Ábalos una reunió per abordar “aquesta problemàtica”, ja que “és inajornable la urgència de l’inici dels estudis previs per a la millora d’aquesta via, atenent la inseguretat i sinistralitat que ocasiona”, assenyala el síndic a la missiva.

En aquesta carretera, els últims estudis conclouen que 142 dels més de 180 quilòmetres entre Lleida i la frontera francesa són de risc alt o molt alt d’accidents. Un dels trams més perillosos és el que va de la boca nord del túnel de Vielha fins a l’entrada al municipi. En aquest punt, Foment va plantejar el març de l’any 2018 una variant des de la sortida nord del túnel en direcció est per Naut Aran fins a superar el municipi de Vielha.

Durant la campanya de les municipals van sorgir opcions com vetar el trànsit pesant o una vinyeta

Però les autoritats locals el van rebutjar de ple i ajuntament, Conselh Generau, Diputació i Generalitat van presentar-hi una al·legació conjunta en contra, alhora que van proposar una alternativa per l’oest amb un túnel de 5,2 quilòmetres al bosc de Baricauba. Foment no ha respost encara a aquesta al·legació, datada el desembre passat. Ara, el síndic Boya considera que el projecte més endarrerit de tot el corredor és l’aranès, mentre que per a la resta “existeixen propostes del ministeri per a la seua millora”, tant a Osca com als accessos a la boca sud del túnel de Vielha, a l’Alta Ribagorça.

Entre els anys 2010 i 2017, el trànsit mitjà diari per aquesta carretera a l’altura de Vielha ha oscil·lat entre el 1.806 i els 2.475 vehicles diaris. L’any passat, fins a 583 eren camions, la qual cosa complica el trànsit i la seguretat. Boya va precisar que al setembre mantindran una trobada amb tècnics de Foment i que el primer que s’ha d’analitzar és el traçat més òptim per al tram aranès. També els problemes entre la boca nord i l’entrada a Vielha i “estudiar les alternatives”. S’ha d’assenyalar que durant la campanya electoral de les darreres municipals es va apuntar a solucions com la limitació del trànsit pesant per aquesta via internacional (tal com va passar durant un tall de carretera a França a camions) o una vinyeta.

Boya va reclamar també que la conselleria d’Educació desenvolupi el currículum de Primària en aranès i va plantejar desplegar una estratègia per implementar la presència de l’aranès en mitjans de comunicació local. Boya i Vergés es van reunir també amb el president del Parlament, Roger Torrent, i el síndic va posar de manifest la importància que el Conselh sigui present a la cambra i que tal com estableix la Llei d’Aran, el síndic comparegui per informar de l’evolució de l’autogovern.

Boya demana a Torra més finançament per a sanitat

El síndic d’Aran, Paco Boya, i la vicesíndica, Maria Vergés, es van reunir ahir amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Boya li va traslladar les dificultats que té la sanitat aranesa, que necessita recuperar el pressupost necessari per al seu funcionament i assumir inversions per actualitzar equipaments i espais mèdics. Van abordar el nou sistema de finançament, que depèn de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

tracking