SEGRE

La vaga de xòfers d'Alsina Graells afecta el 60% dels seus autocars a Lleida

Els treballadors de la històrica companyia de transport Alsina Graells estan secundant una vaga de tres dies per reclamar a la firma Alsa, que va adquirir l’empresa el 2009, complements salarials que els són reconeguts per conveni. Asseguren que en deu anys han perdut poder adquisitiu amb la congelació dels salaris.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els conductors de la companyia d’autobusos Alsina Graells es van concentrar ahir a Lleida, Vielha, Solsona, Barcelona, Berga i Manresa per exigir el cobrament de les hores que treballen de més i que no cobren, i estan secundant una vaga de tres dies que finalitzarà demà dissabte. Es tracta de la primera vaga en els cent anys que té la companyia i afecta el 60 per cent dels serveis en hora punta fins demà, dia en què el percentatge serà del 70%. A Lleida la va secundar el 86 per cent de la plantilla, de setanta xòfers. Dels dos-cents serveis diaris aproximadament que ofereix la companyia a les comarques de Lleida i Aran, només se’n duran a terme 80, “la resta, 120 serveis, no sortiran”, va explicar el secretari del comitè d’empresa a Lleida, Ramon Vilà. Els conductors d’autobusos denuncien que durant nou anys (des que la firma Alsa va adquirir Alsina Graells) han estat treballant de forma desinteressada durant una hora més sense rebre cap remuneració i reclamen que en el futur se’ls aboni aquesta hora, una cosa que l’empresa rebutja. Els treballadors calculen aquesta hora en més de 2.470 euros a l’any (242 hores per conductor cada any). Els treballadors de Lleida també van denunciar el greuge amb els conductors que es regeixen pel conveni de les comarques de Barcelona, i asseguren que per fer el mateix recorregut que els de Lleida, cobren uns 400 euros més. A Lleida es van manifestar una vintena de treballadors dels setanta que hi ha en plantilla i van denunciar també que l’empresa els nega uns complements salarials reconeguts per conveni en concepte de “borsa de vacances”. Van assegurar que porten quatre anys sense conveni i que l’empresa, “malgrat que s’assegui a negociar”, no ofereix cap millora. No descarten més mobilitzacions al setembre si les negociacions no prosperen.

Per la seua banda, la conselleria de Treball va confiar aquest dimarts a trobar una solució al conflicte laboral però va admetre que està “encallat”. El secretari general, Josep Ginesta, va dir que el litigi s’ha traslladat al Tribunal Laboral de Catalunya.

De la mateixa manera, es veuen afectades les línies de transport entre Andorra i la capital catalana. A l’estació de Tàrrega, els usuaris es van mostrar ahir resignats i van afirmar estar informats sobre la jornada de vaga. També a Mollerussa alguns usuaris van entendre la protesta i van assegurar que n’estaven informats des de feia dies.

PRINCIPALS SERVEIS AFECTATS A LES COMARQUES DE LLEIDA LÍNIA DE LES GARRIGUES La companyia ofereix la majoria dels trajectes en bus des de les borges blanques a Lleida. a més, poblacions com Tarrés i Vinaixa tenen línia pròpia fins a les Borges Blanques. LÍNIA DE LA NOGUERA La firma alsina graells-alsa també és l’operadora dels serveis entre la capital de la Noguera i la del Segrià. A més de la línia de Menàrguens, Térmens, Vallfogona de Balaguer i la Ràpita LÍNIA D'AGRAMUNT Els principals trajectes que es fan entre Agramunt i Lleida també els efectua Alsa. Es tracta de la línia entre Cervera i Lleida que transcorre per Agramunt fins a Balaguer. LÍNIA D'ESTERRI D'ÀNEU Un dels trajectes més afectats també és el de Lleida a Esterri d’Àneu (València d’Àneu) que passa per Tremp, Àger, Balaguer, Térmens i Lleida. BUS DEL PARC NACIONAL El bus del Parc Nacional ofereix serveis mínims entre els municipis de l’Alta Ribagorça, aran i els dos Pallars. VALL D'ARAN Els trajectes des de la Val d’Aran fins a Barcelona i Lleida i els interubans de Vielha. LÍNIA LLEIDA-BARCELONA Una de les línies més afectades és la que uneix Lleida i Barcelona. BUS URBÀ DE TÀRREGA Alsina Graells ha variat els horaris dels recorreguts del bus urbà de Tàrrega fixats com a serveis mínims de la vaga de dijous i divendres. Els horaris definitius són 8 h, 9 h, 12 h i 17 h. BUS URBÀ DE BALAGUER Els treballadors del bus urbà de Balaguer també se sumen a la vaga i oferiran els serveis mínims de les 8.15 hores a les 11.45 hores i demà des de les 9.0.

Els conductors de Lleida que ahir es van manifestar a l’estació d’autobusos.

Els conductors de Lleida que ahir es van manifestar a l’estació d’autobusos.ITMAR FABREGAT

Els conductors de Lleida que ahir es van manifestar a l’estació d’autobusos.

Els conductors de Lleida que ahir es van manifestar a l’estació d’autobusos.ITMAR FABREGAT

tracking