SEGRE

POLÍTICA PRIMERA MOCIÓ DEL MANDAT

ERC presenta una moció de censura a Junts al Pallars Sobirà i proposa Isús com a candidat

Els republicans, amb 9 consellers, reben el suport de dos de díscols de JxCat || El que va ser president del consell per CiU fins a les municipals del maig substituirà l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich

A l’esquerra, la constitució del consell, el 8 de juliol. A la dreta, Sabarich i Isús (a baix).

A l’esquerra, la constitució del consell, el 8 de juliol. A la dreta, Sabarich i Isús (a baix).SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup d’ERC al consell comarcal del Pallars Sobirà va registrar ahir al migdia una moció de censura contra l’actual govern, de JxCat, que presideix l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich. Esquerra, amb 9 dels 10 consellers, va rebre per a la moció el suport de Llorenç Sánchez, alcalde de Vall de Cardós per Junts però que el 20 de juliol passat va anunciar en un ple que deixava el grup i passava a ser conseller no adscrit. A més de Sánchez, també dóna suport la moció a Carles Isús, que havia presidit el consell durant l’anterior mandat per CiU i que és, precisament, el candidat d’ERC i els díscols postconvergents a substituir Sabarich com a president. La moció prosperarà, a falta de canvis, ja que ERC més els dos consellers que han deixat el grup de Junts sumen 11 dels 19 escons. JxCat, que governava amb el suport de Som Poble (amb dos) s’ha quedat amb sis consellers. Des del ple del 20 de juliol el govern de Sabarich estava en minoria (9 davant 10 de l’oposició i el no adscrit). Des d’aleshores s’hauria estat forjant la moció que es va formalitzar ahir. La censura es votarà en un ple que va quedar convocat per al proper dia 19 d’aquest mes d’agost.

Sabarich va qualificar la moció de “lamentable” i “indigna” i va considerar que tant Isús com Sánchez “són trànsfugues”. De fet, Isús va presentar minuts abans de l’entrada de la moció al consell un escrit en què demanava deixar el grup de JxCat, com ja va fer Sánchez. Cap dels dos milita a la formació. Sabarich, i també la líder del PDeCAT al Pirineu, Mayte Rivero, van atribuir la mesura dels seus antics companys de files a “interessos personals”.

Aquest diari va provar d’obtenir la versió dels dos sense èxit. En canvi, Josep Queró, de Fem Municipi-ERC, sí que va explicar la postura del seu partit i la va justificar perquè la formació republicana vol governar al consell: “Vam ser la força més votada” en les passades municipals. Queró va descartar avançar el futur cartipàs, que ja estaria pactat. Tampoc va aclarir si la intenció és que Isús sigui president els quatre anys de mandat o la presidència pugui ser compartida amb ERC (amb nou dels onze membres del futur equip de govern). Tampoc va descartar, en declaracions a ACN, que hi hagi més independents que donin suport al govern. Som Poble, que dóna suport a l’encara president Sabarich (i que governa a Sort amb el suport dels postconvergents), va descartar valorar encara la moció de censura a l’espera d’analitzar-la en una reunió assembleària.

Sabarich va guanyar Isús per dos vots en una consulta del partit

Gerard Sabarich va recordar ahir que JxCat va obtenir en les passades municipals 37 regidors a la comarca, dels quals 8 van ser designats pel partit com a consellers comarcals. Sabarich i Isús (que havia presidit el consell comarcal fins a les eleccions) es van postular com a candidats a presidir la corporació i el primer va guanyar per dos vots (19 a 17 i una abstenció) en una consulta interna del partit. La seua investidura va ser el 8 de juliol i la censura es votarà en un ple extraordinari el 19 d’agost a les 12.00.

A l’esquerra, la constitució del consell, el 8 de juliol. A la dreta, Sabarich i Isús (a baix).

A l’esquerra, la constitució del consell, el 8 de juliol. A la dreta, Sabarich i Isús (a baix).SEGRE

A l’esquerra, la constitució del consell, el 8 de juliol. A la dreta, Sabarich i Isús (a baix).

A l’esquerra, la constitució del consell, el 8 de juliol. A la dreta, Sabarich i Isús (a baix).SEGRE

tracking