SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnats a pagar 1,7 milions d'euros per contraban de tabac

Van ser arrestats a l’Alt Urgell amb 19.000 paquets procedents d’Andorra

Intervenció de tabac de contraban a la Seu d’Urgell.

Intervenció de tabac de contraban a la Seu d’Urgell.GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha condemnat recentment set processats per delictes de contraban de tabac al pagament de multes que sumen més d’1,7 milions d’euros. Els acusats van ser detinguts el març del 2015 amb 19.000 paquets procedents d’Andorra i que guardaven en un magatzem de Pla de Sant Tirs, nucli de Ribera d’Urgellet, i una finca de la Seu d’Urgell. Els membres d’aquest grup organitzat van ser condemnats fa un any en primera instància pel Jutjat Penal 1 de Lleida, que els va imposar penes d’entre tres i quatre anys, i una multa a cadascun de 243.000 euros. Després de presentar recurs contra la sentència, el tribunal rebaixa un any de presó als condemnats a quatre anys, però manté la multa, per la qual cosa, en total, hauran de pagar més d’1,7 milions d’euros. La sentència és ferma.

Segons la resolució, es considera provat que els acusats, entre el gener i el març del 2015, van intervenir de forma organitzada i coordinada en la introducció de tabac il·legal a l’Alt Urgell procedent d’Andorra. L’Audiència assenyala que tres dels condemnats actuaven com a farcellers, ja que transportaven els farcells de tabac des de la frontera andorrana fins que eren recollits pel líder del grup, que els traslladava amb cotxe fins a la Seu i el Pla de Sant Tirs. Un altre dels acusats s’encarregava de vigilar que la resta no fos interceptada per la policia mentre que un altre transportava els farcellers als punts de recollida i entrega dels farcells. El tribunal rebutja els recursos presentats per les defenses, i valida així la intervenció del telèfon mòbil del líder de la xarxa criminal. També constata que agents de la Guàrdia Civil van sorprendre els condemnats durant les tasques de vigilància que van dur a terme i que les escoltes van permetre als investigadors conèixer quin rol tenia cadascun en les operacions de contraban.

La investigació va culminar el març del 2015, quan els agents van interceptar en un magatzem del Pla de Sant Tirs un total de 14.250 paquets de tabac i 4.750 més en una finca de la Seu. El valor del tabac intervingut és de 81.000 euros. Tanmateix, l’Audiència sí que accepta un dels recursos dels acusats al revocar que se’ls apliqui un delicte continuat de contraban, ja que només van ser interceptats una vegada. Per això, redueix a tres anys de presó la pena imposada a sis d’ells.

tracking