SEGRE

OBITUARI REGADIU

Mor als 79 anys Ramon Carné, expresident del canal d'Urgell

Va dirigir el Canal durant 19 anys fins al mes de desembre passat || Va estar vinculat a la comunitat de regants durant 35

Carné (esq.) va felicitar Ros al desembre al guanyar les eleccions.

Carné (esq.) va felicitar Ros al desembre al guanyar les eleccions.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ramon Carné, que va ser president de la comunitat de regants del Canal d’Urgell durant 19 anys, va morir ahir als 79 víctima d’una malaltia. Carné havia anunciat la seua marxa del canal el mes d’octubre passat, quan va convocar eleccions per al mes de desembre següent, a les quals ja no es va presentar. El seu substitut des d’aleshores, Amadeu Ros, va destacar ahir la dilatada implicació de Carné en la gestió i l’organització d’un dels regadius més grans de Catalunya, ja que va estar vinculat al canal durant 35 anys, en els quals va formar part de la junta o de les col·lectivitats. Abans que president de la comunitat de regants ho va ser de la col·lectivitat de Bell-lloc, d’on era veí.

Ramon Carné va ser nomenat president de la comunitat de regants el 1999, en substitució de Xavier Coll, que va deixar el canal per dedicar-se a la política coincidint amb les eleccions autonòmiques d’aquell any.

Sota el seu mandat, Rialb va entrar en servei i es van recréixer 17 quilòmetres del canal principal

Al llarg de gairebé dos dècades com a president del Canal d’Urgell, Carné ha vist fer-se realitat la vella reivindicació dels regants d’una garantia per al subministrament d’aigua amb la posada en servei del pantà de Rialb, a partir del 1999. També ha vist nàixer el regadiu amb què ha de compartir el pantà, el canal Segarra-Garrigues, que en els últims anys va deixar de veure amb recels.

Entre els projectes més destacats durant els seus mandats s’ha d’esmentar el recreixement del canal principal al llarg dels primers 17 quilòmetres, que ha servit per garantir el cabal concessional (posat en risc en ocasions a causa de l’elevat volum d’algues a la conducció) i fins i tot una mica més per a moments de demanda punta. Carné va viure també situacions complicades durant la seua gestió, com la crisi provocada per la sequera de mitjans de la dècada passada, quan la Generalitat va anunciar la seua intenció de prendre aigua del Segre (el 2008) per pal·liar l’escassetat a Barcelona. Carné va mostrar llavors la cara solidària dels regants, si bé finalment no va fer falta dur a terme el transvasament per les pluges d’última hora. Sota el mandat de Carné el Canal d’Urgell s’ha obert a la societat a través de les jornades sobre Reg i Futur, que se celebren cada any a Mollerussa. Com a president, ho va ser també de l’associació de comunitats de regants de Catalunya i membre de Ferebro.

tracking