SEGRE

REGADIU NOUS CULTIUS

El Segarra-Garrigues planta 2 ha de mongetes, projecte pioner a Lleida

Sembra 1,7 milions de plantes a Agramunt i a Castelldans || És un cultiu d’alta qualitat gastronòmica però escàs a Ponent: només n’hi ha 20 hectàrees

Les finques es van sembrar al juliol i a l’octubre es coneixeran els primers resultats.

Les finques es van sembrar al juliol i a l’octubre es coneixeran els primers resultats.ASG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aigües del Segarra-Garrigues (ASG), adjudicatària de la construcció i la gestió del canal, ha iniciat una prova pilot per a un nou cultiu en dos finques experimentals de regadiu. Es tracta de la mongeta arrossera en sec, una varietat de llegum per a consum humà, de color blanc i petita i d’alta qualitat gastronòmica. La prova pilot es porta a terme en una superfície de dos hectàrees, una a Agramunt (Urgell) i una altra a Castelldans (les Garrigues), en les quals s’han sembrat 1,7 milions de plantes (850.000 per hectàrea). ASG espera aconseguir una producció d’uns 1.250 kg/ha i el preu de venda s’acosta als 2,20 euros/kg, per la qual cosa el valor superaria els 5.000 euros. Les finques es van sembrar entre mitjans i finals de juliol i no es colliran fins a l’octubre. El fet d’haver escollit uns camps d’Agramunt i Castelldans, dos zones amb diferent climatologia i pluviometria, permetrà estudiar l’adaptabilitat i rendibilitat de cultiu segons aquestes variables.

El responsable de les finques demostratives d’ASG, Xavier Petit, va explicar ahir que la mongeta seca “ens encaixa bé perquè es tracta d’un cultiu extensiu que pot complementar-se amb els cereals d’hivern, ja que té un cicle curt d’uns 100 dies”. A més requereix poca aigua, uns 3.000 metres cúbics per hectàrea.

Petit també va destacar que “les lleguminoses són una bona alternativa per a la rotació de cultius alhora que funcionen com un fertilitzant natural”, són capaços de fixar el nitrogen atmosfèric.

Les mongetes en sec són un cultiu poc habitual a Lleida. Segons dades de la conselleria d’Agricultura, aquest any s’han plantat a Lleida unes 20 hectàrees mentre que l’any passat no n’hi va haver cap i el 2017, només 6 hectàrees. En l’àmbit de regadiu del Segarra-Garrigues, és la primera vegada que es prova aquest cultiu.

Encara que es tracta d’una prova pilot i experimental, ASG ja n’estudia les possibilitats de venda. En aquest sentit, s’ha de destacar que cada vegada són més els nutricionistes que recomanen consumir més proteïna vegetal que proteïna animal. Un altre dels nínxols de mercat seria els menjadors escolars, que ofereixen menús rics en llegums.

tracking