SEGRE

MEDI AMBIENT GRANS DEPREDADORS

Goiat ha protagonitzat 92 atacs i ha matat 103 animals des que va arribar al Pirineu

Sobretot cabres i ovelles, després del seu alliberament el juny del 2016 al Pallars Sobirà || Aran demanarà al setembre l’expulsió d’aquest exemplar en una reunió amb la Generalitat, l’Estat i Aragó

Imatge d’una de les cabanes per als pastors que treballen amb agrupacions de bestiar a Tavascan.

Imatge d’una de les cabanes per als pastors que treballen amb agrupacions de bestiar a Tavascan.CONSELLERIA DE TERRITORIO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Goiat ha protagonitzat 92 atacs des que va arribar al Pirineu el juny del 2016, que s’han saldat amb la mort de 103 animals, segons fonts de la conselleria de Territori. Principalment, es tracta d’ovelles i cabres, encara que aquest plantígrad també ha causat la mort de bestiar equí i ha atacat ruscos d’abelles.

Així mateix, les mateixes fonts van explicar ahir que el pròxim mes de setembre se celebrarà una reunió per analitzar l’aplicació del protocol d’intervenció d’óssos, que preveu mesures per foragitar Goiat (com l’ús de pirotècnia o bales de fogueig o cautxú) i intentar canviar la seua conducta abans de decidir si se l’expulsa del Pirineu.

Una comissió d’experts haurà de decidir si es fa fora Goiat després d’intentar canviar-ne la conducta

En els últims deu anys s’han construït set d’aquests allotjaments i se n’han millorat sis

En aquesta reunió, hi participaran diversos representants de la Val d’Aran, la Generalitat, Aragó i l’Estat i es posaran sobre la taula les polítiques de gestió de l’ós.

El síndic d’Aran, Paco Boya, va explicar que en la trobada el Conselh plantejarà l’expulsió de Goiat, un fet que s’hauria d’haver produït “ja fa temps”. De moment, el protocol es troba en la segona fase, que es va activar a l’abril arran del primer atac de Goiat després de la hibernació. De fet, la decisió d’expulsar aquest ós del Pirineu (tercera fase) l’haurà de prendre una comissió d’experts formada pel Conselh Generau, Aragó, Navarra i els governs d’Espanya i França, que van ser els qui van ratificar el reglament d’actuació l’any passat.

S’ha de recordar que Goiat va atacar per primera vegada al Jussà el juny passat.

Així mateix, ramaders de Navarra i Aragó es manifestaran el 22 d’agost a Aïnsa contra la presència d’aquest ós al Pirineu. Goiat ha protagonitzat diverses predacions a Aragó aquest any, la qual cosa va provocar que el govern autonòmic exigís a la Generalitat que es fes càrrec d’aquest exemplar.

tracking