SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Absolt un lleidatà de revelar que l'exparella tenia una relació amb el seu psicòleg

L’acusat va adjuntar missatges íntims en una queixa contra el terapeuta

Vista de l’entrada de l’Audiència Provincial de Lleida.

Vista de l’entrada de l’Audiència Provincial de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha absolt un lleidatà que havia estat condemnat en primera instància per revelar missatges íntims que provaven la relació que mantenien la seua exparella i el psicòleg d’ell en una queixa que va presentar contra el terapeuta davant del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya. En un primer moment, el Jutjat Penal 3 de Lleida li va imposar una pena de presó d’un any i mig per un delicte de revelació de secrets, al considerar que havia vulnerat la intimitat de la seua exparella a l’ensenyar a un tercer sense el seu consentiment els missatges. Tanmateix, l’Audiència l’exculpa perquè, segons el seu criteri, la conducta de l’acusat va ser per “exercir el seu dret” de presentar una queixa contra el seu terapeuta al violar el codi deontològic (que prohibeix relacions íntimes entre professionals i pacients).

La sentència explica que l’acusat acudia a teràpia perquè vivia una crisi amb la seua parella.  A l’acabar la relació amb la dona, ell va continuar anant al psicòleg. En la separació de béns, l’acusat es va emportar un ordinador portàtil, que estava sincronitzat amb el mòbil de la seua ex, per la qual cosa un dia va tenir accés a un missatge que anava dirigit a ella. Es tractava d’un missatge íntim entre la dona i el psicòleg de l’acusat. A l’adonar-se de la relació, l’home va imprimir una còpia dels missatges per adjuntar-los a una queixa que va presentar a la comissió deontològica del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, ja que estava convençut que el psicòleg sabia que era la seua dona.

En aquest sentit, l’Audiència assenyala que l’acusat es va trobar “de forma accidental” amb els missatges de l’exparella i que no va vulnerar la seua privacitat perquè no va accedir sense consentiment al seu dispositiu. Així mateix, descarta que se’l pugui condemnar per un delicte de revelació de secrets, com sí que va fer el Jutjat Penal, perquè va revelar els missatges per “exercir el seu dret” a presentar una queixa. Així mateix, la sentència assenyala que va actuar assessorat jurídicament.

Augmenten les denúncies per revelació de secrets a Lleida Els Mossos d’Esquadra han registrat en el primer semestre de l’any un total de 66 denúncies per revelació de secrets a les comarques lleidatanes, la qual cosa suposa un augment respecte al mateix període de l’any passat. Aquest tipus de delictes s’ha incrementat considerablement en els últims anys davant de l’augment de l’ús de les xarxes socials. D’aquesta forma, les denúncies s’han triplicat des del 2011, quan en sis mesos els casos coneguts van ser 22 davant dels 66 del 2019. Segons el Codi Penal, el delicte de descobriment i revelació pot ser castigat amb fins a cinc anys de presó. En aquest cas, l’Audiència aplica l’article 20.7 del Codi Penal, que eximeix de la responsabilitat penal aquelles persones que cometin un delicte en l’exercici legítim d’un dret.

tracking