SEGRE

SUCCESSOS GRAN ALLAU DE ROQUES A ANDORRA

Un despreniment talla durant sis hores hores l'accés a Andorra des de Lleida

Habiliten un pas alternatiu i els camions hauran d’entrar al Principat per França

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un despreniment de roques va tallar ahir durant 6 hores el pas a Andorra des de Lleida. El tancament del pas fronterer va provocar cues quilomètriques per accedir al Principat des de Catalunya i des de França. L’esllavissada es va registrar davant del centre comercial Punt de Trobada, en una zona on hi havia unes obres que feia dos anys que estaven aturades.

Un despreniment de gran magnitud va tallar ahir durant sis hores l’accés a Andorra des de la Seu. L’allau es va registrar aproximadament a les 06.00 hores a peu de la carretera CG-1 davant del centre comercial Punt de Trobada, a Sant Julià de Lòria. El despreniment no va deixar ferits malgrat ser un dels punts amb més trànsit, encara que sí que es van registrar danys materials al centre comercial, que preveu reobrir en un termini de 2 a 4 dies, segons el cap de Govern, Xavier Espot. Abans de l’esllavissada se’n va registrar una altra de menor magnitud i els bombers es van desplaçar a la zona, per la qual cosa quan es va registrar el segon, i més contundent, van poder actuar ràpidament. El Govern d’Andorra va obrir al migdia un pas alternatiu pel pàrquing de l’hipermercat, amb un carril per a cada sentit de la circulació. Mentre no es va obrir aquest accés, els vehicles van haver d’entrar al Principat per França, a través de la frontera de Pas de la Casa. Això va provocar retencions quilomètriques en aquest punt i també a Puigcerdà, de la mateixa manera que a la rotonda que dóna accés a la carretera que uneix la Seu i Andorra. No obstant, pel pas alternatiu habilitat només poden passar els cotxes i el transport sanitari. Així mateix, es mantindran les línies de transport d’Andorra a Lleida i Barcelona, que es cobriran en minibús, perquè els autocars i els vehicles pesants no poden circular per aquest accés i hauran d’entrar per França. Espot va assenyalar que preveuen que dilluns puguin tornar a circular amb normalitat els camions, amb pas alternatiu. Per fer-ho instal·laran barreres al lloc de l’allau per habilitar dos carrils en cada sentit que permetin l’entrada als vehicles pesants.

Al lloc del despreniment hi havia unes obres paralitzades des de fa dos anys per construir un altre supermercat. El comú de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, va assenyalar que havien informat els propietaris del terreny que hi havia algun ancoratge de la muntanya en mal estat. Va remarcar que “no vol dir que hi hagi una relació de causa i efecte” entre l’estat de les obres i l’allau i va assegurar que es poden haver sumat dos factors: el manteniment deficient dels ancoratges i un accident imprevisible.

El Govern i geòlegs analitzen les causes de l’allau El cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que els tècnics del Govern i geòlegs ja treballaven ahir per analitzar les causes del despreniment i per dissenyar les actuacions necessàries per assegurar la zona. Així mateix, Espot va apuntar que durant el matí es van continuar registrant moviments de roques a la zona de l’allau, encara que va assenyalar que “el despreniment de roques s’ha anat parant a poc a poc”. Finalment, va concloure que dimecres se celebrarà un Consell de Ministres per declarar la situació d’emergència i accelerar les contractacions necessàries.

Imatge del gran despreniment de roques que es va registrar ahir sobre la carretera d’accés a Andorra des de Lleida i que va afectar el centre comercial Punt de Trobada.

Imatge del gran despreniment de roques que es va registrar ahir sobre la carretera d’accés a Andorra des de Lleida i que va afectar el centre comercial Punt de Trobada.MAITE MONNÉ

Imatge del gran despreniment de roques que es va registrar ahir sobre la carretera d’accés a Andorra des de Lleida i que va afectar el centre comercial Punt de Trobada.

Imatge del gran despreniment de roques que es va registrar ahir sobre la carretera d’accés a Andorra des de Lleida i que va afectar el centre comercial Punt de Trobada.MAITE MONNÉ

tracking