SEGRE

SUCCESSOS DESPRENIMENT DE ROQUES

Andorra espera posar fi dijous vinent a les cues des de la frontera amb Lleida

Construirà un mur de formigó i donarà avui pas limitat a camions i autobusos

Les cues interminables i quilomètriques a la via que comunica Lleida amb Andorra es van repetir ahir durant tot el dia.

Les cues interminables i quilomètriques a la via que comunica Lleida amb Andorra es van repetir ahir durant tot el dia.XAVI PUJOL/DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern andorrà aprovarà avui la construcció, en un termini de tres dies, d’un mur de formigó per evitar més ensorraments a la zona on dissabte hi va haver un gran despreniment de roques davant del centre comercial Punt de Trobada. Així, preveu posar fi a les cues quilomètriques als accessos des de Lleida a partir de dijous vinent.

El Govern d’Andorra preveu que la normalitat en la circulació entre el Principat i la frontera de la Farga de Moles es recuperi a partir de dijous vinent, després d’un cap de setmana de cues quilomètriques i interminables per a milers de conductors afectats per les restriccions en el trànsit imposades arran de l’allau de roques de dissabte davant del centre comercial Punt de Trobada.

La gran esllavissada de roques, que no va produir danys personals, va tenir lloc cap a les 06.00 hores i va tallar completament durant sis hores l’accés a Andorra des de Lleida a través de la CG-1.

El Govern andorrà aprovarà avui l’estat d’emergència per agilitzar les obres sobre el terreny

El succés va provocar cues quilomètriques, que ahir es van repetir i que no cessaran fins que es restableixi per complet la normalitat en la circulació pel doble carril per cada sentit del trànsit. De moment, hi ha un pas alternatiu exclusiu per a motos i turismes pel pàrquing de l’hipermercat, amb un carril en cada sentit.

Precisament, per poder restablir el trànsit, l’executiu andorrà va anunciar ahir la construcció d’un mur de formigó de 27 metres i uns pilars amb taulons per evitar nous riscos de lliscaments a la zona zero. És la mesura principal que acordarà avui el Consell de Ministres extraordinari, durant el qual s’aprovarà la declaració d’estat d’emergència. Això permetrà agilitzar la contractació de les empreses que realitzaran les obres. La previsió, si la meteorologia ho permet, és que el mur i els taulons estiguin llestos el dimecres 15 d’agost.

Així mateix, el Govern d’Andorra confia que els camions i autobusos –desviats des de dissabte per la frontera francesa del Pas de la Casa– podran recuperar avui el seu pas a través de la CG1.

Tanmateix, en el cas concret dels busos, els passatgers hauran de baixar del vehicle i fer un tram a peu mentre el conductor travessa la zona conflictiva sense viatgers, per evitar que el gran pes provoqui moviments de terra. Camions i autobusos podran circular per un únic carril. Hauran de passar un per un sota un estricte control policial i geològic per garantir que no hi ha cap contratemps.

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, va detallar que el risc de nous despreniments és “limitat” en el conjunt de la zona afectada, a excepció del punt més proper al Magatzem de Sant Julià de Lòria, on l’executiu va reconèixer estar “preocupat”. Espot va dir que es van observar esquerdes i els tècnics han previst que hi hagi nous despreniments en aquest punt. A més, Espot va garantir que l’esllavissada no ha provocat afectacions greus a les reserves hoteleres.

Tanmateix, segons va explicar al Diari d’Andorra la Unió Hotelera d’Andorra, les cancel·lacions van arribar fins al 10%, en un cap de setmana que esperaven que servís per “remuntar” al sector. Tot i així, va dir que la “reacció ràpida” del Govern va evitar “una catàstrofe”.

Catalunya ofereix “suport tècnic” amb l’aeroport de la Seu El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar que “en converses amb el Govern d’Andorra pel despreniment, el departament ha ofert suport tècnic posant a la seua disposició l’aeroport de la Seu, així com la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya”. Segons el cap de Govern andorrà, Xavier Espot, tot apunta que el succés estaria relacionat amb unes obres que s’estaven fent a la zona. “Explicarem tots els detalls de les gestions fetes”, va remarcar en relació amb les converses amb el Comú de Sant Julià de Lòria sobre les obres. “Tot apunta que el Govern ha complert les seues obligacions”, va asseverar.

Les cues interminables i quilomètriques a la via que comunica Lleida amb Andorra es van repetir ahir durant tot el dia.

Les cues interminables i quilomètriques a la via que comunica Lleida amb Andorra es van repetir ahir durant tot el dia.XAVI PUJOL/DIARI D’ANDORRA

tracking