SEGRE

MEDI AMBIENT CAÇA

La mitja veda s'ajorna set dies a Lleida per les denúncies ecologistes

S’inicia per primera vegada el dia 22 en lloc del 15 per no perjudicar les aus durant la cria || Arran de sentències del Suprem a Madrid i a Castella-la Manxa

Un caçador a l’inici de la mitja veda l’any passat a Lleida.

Un caçador a l’inici de la mitja veda l’any passat a Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mitja veda començarà a Lleida una setmana més tard del que és habitual. L’inici d’aquest període hàbil per a la caça de diferents espècies d’aus i de guineus passarà per primera vegada del 15 d’agost al dia 22, a fi de reduir els perjudicis als ocells durant el període de cria. Aquest és el resultat de sentències del Tribunal Suprem que, des de finals del 2018, han donat la raó a entitats ecologistes que van denunciar la regulació de la caça de la Comunitat de Madrid i Castella-la Manxa per incomplir la normativa europea. Aquests litigis van establir una jurisprudència que la Generalitat aplica ara a la seua pròpia ordre anual de vedes.

El president de la Federació de Caça de Lleida, Jaume Teixidó, va assenyalar que ajornar una setmana l’inici de la mitja veda pot traduir-se en menys captures al tractar-se d’aus migratòries. “Només calen uns dies de tempestes perquè les guatlles marxin”, va dir. Va valorar que el criteri de la Unió Europea al fixar els períodes de nidificació de les aus no s’ajusta amb fidelitat a la realitat del territori i va considerar que mantenir les dates habituals no perjudica la reproducció d’aquestes espècies.

Malgrat començar més tard del que és habitual, la mitja veda lleidatana serà la primera que començarà a Catalunya. A la resta del territori català la inauguraran el dia 25. Així mateix, la de Lleida tindrà els mateixos dies de caça que l’any passat. Seran un total de tretze jornades els dijous, dissabtes, diumenges i dies festius fins al 15 de setembre. Val a recordar que, en anys anteriors, finalitzava coincidint amb la celebració de l’Onze de Setembre.

A l’acabar més tard del que és habitual, la mitja veda de Lleida continuarà sent, amb diferència, la més llarga de Catalunya. La de Girona durarà sis dies, mentre que a les comarques de Barcelona i Tarragona només podran caçar durant quatre dies. S’hi suma la caça amb permisos especials de conills i senglars allà on provoquen danys a l’agricultura.

tracking