SEGRE

AGRICULTURA REGADIU

La sequera obliga a implantar a les Garrigues degoteig en vinya i olivera

Cellers com Mas Blanch i Jové o Tomàs Cusiné l’apliquen per garantir collites

El reg per degoteig que Mas Blanch i Jové ja ha instal·lat en finques de la Pobla de Cérvoles.

El reg per degoteig que Mas Blanch i Jové ja ha instal·lat en finques de la Pobla de Cérvoles.M.B.J.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cellers Mas Blanch i Jové, també productors d’oli d’oliva a la Pobla de Cérvoles, implantaran el reg per degoteig en un total de 34 hectàrees (8 de vinyes i 26 d’oliveres) per fer front a la sequera cada vegada més pertinaç dels últims anys i, en especial, a les Garrigues. Segons la gerent de la firma, Sara Jové, sense aquest sistema serà impossible aconseguir un rendiment òptim en les collites. La falta de precipitacions va ser molt greu el 2016 i el 2017, l’any passat es va poder resoldre, però enguany els dies en què “ha plogut es poden comptar amb els dits de la mà, la qual cosa és nociva per a les explotacions”. L’empresa preveu proveir-se de fonts pròximes per a les quals ja tenen concessió administrativa amb una dotació de 650 metres cúbics per hectàrea i any per a l’olivera i 27,5 per a la vinya. El projecte compta amb el suport de la Generalitat. De moment, el reg ja ha estat implantat en 8 hectàrees de vinya. L’empresa té més de 300 ha plantades d’ametllers, oliveres i boscos i 25 són de vinyes. “L’aigua és necessària per aconseguir produir entre 3.500 i 4.000 quilos de raïm per hectàrea en el nostre cas”, va remarcar. Mas Blanch i Jové produeix de forma ecològica i utilitzant plaques solars.

Tomàs Cusiné, enòleg i productor d’aquesta mateixa població, va assenyalar que el reg per degoteig és vital per garantir la producció d’uns 5.000 quilos per hectàrea i any davant del canvi climàtic que provoca sequeres cada vegada més llargues. Ja l’ha implantat en 30 de les 50 hectàrees de vinyes de la Pobla de Cérvoles i preveu instal·lar-lo en unes 30 més del Vilosell, per a la qual cosa compta amb derivar aigua del Canal Segarra-Garrigues.

Un sistema que s’imposa per modernitzar i millorar cultius El reg per degoteig i aspersió és un sistema que s’imposa per modernitzar regs històrics com el Canal d’Urgell, l’Aragó i Catalunya i Pinyana i també en els nous com el Segarra-Garrigues o l’Algerri-Balaguer. Sistemes com el Garrigues Sud i el Segrià Sud n’avalen la instal·lació amb bones collites que garanteixen la producció anual d’oli de bona qualitat al marge de les precipitacions, ja que sempre té cabal garantit gràcies a les basses de regulació.

tracking