SEGRE

RECURSOS HÍDRICS BALANÇ

Alerta per sequera als rius de Lleida i l'Aragó i Catalunya ja limita el reg

Al Segre, la Pallaresa i la Ribagorçana, i Pinyana i Urgell redueixen la despesa d’aigua

El riu Noguera Ribagorçana, al seu pas pel congost de Mont-rebei aquest cap de setmana.

El riu Noguera Ribagorçana, al seu pas pel congost de Mont-rebei aquest cap de setmana.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CHE ha dictaminat que els rius Segre, Noguera Pallaresa i Ribagorçana, a banda del Cinca i l’Éssera a Osca, estan en situació de prealerta per la sequera. Per aquesta raó, les comunitats de regants prenen mesures per frenar la despesa i el Canal d’Aragó i Catalunya ja ha començat a prorratejar l’aigua per arribar a final de campanya.

Les conques del Segre, de la Noguera Pallaresa i el Cinca han entrat en situació de prealerta per la dràstica reducció de reserves als seus embassaments. A banda de les del Segre, Éssera, Noguera Ribagorçana i Cinca són dins de les més afectades per la sequera prolongada a causa de les baixes o nul·les aportacions dels rius per la falta de precipitacions i les altes temperatures a les capçaleres en els mesos de maig, juny i juliol, segons l’informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) de l’últim trimestre. L’organisme assegura que no hi ha problema per als proveïments i que els regadius completaran de forma acceptable la campanya, encara que les reserves quedaran molt minvades a l’octubre. Tanmateix, alguns pobles com Belianes, Peramea, Benavent (Jussà) o Gessa ja han patit restriccions d’aigua de boca en plena onada de calor a finals del mes passat.

Per aquesta raó, els principals regadius de Lleida ja han començat a prendre mesures per reduir el consum d’aigua. L’Aragó i Catalunya ja ha posat en marxa els primers prorratejos (repartiment proporcional de l’aigua que queda) per regular la despesa i ha passat de 0,50 a 0,47 litres per segon i hectàrea en els últims dies seguint la mitjana dels anys amb escassetat. El seu president, José Luis Pérez, va assenyalar que “anem ajustant les dotacions per arribar al final de la campanya” el mes vinent. L’embassament de Barasona emmagatzema 38 hectòmetres cúbics i en l’última setmana n’ha perdut gairebé 8. No obstant, el pantà de Sant Salvador està al 70% i és l’esperança del sistema per poder acabar l’estiu sense restriccions més fortes.

Les prediccions de la CHE per als propers tres mesos és que es mantinguin la falta de pluges i la calor

Per la seua part, el president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va indicar que “tant Oliana com Rialb estan perdent molta aigua, per la qual cosa hem rebaixat les dotacions tant al Canal Principal com a l’Auxiliar. En l’actualitat baixen gairebé 3 metres cúbics menys per segon” per les canalitzacions (les concessions són de 34 i 10 metres cúbics per segon, respectivament).

Ros va afegir que ja ha començat la recollida de fruita i el reg es pot reduir. Oliana té 62 hectòmetres cúbics, gairebé 5 menys que fa una setmana, i Rialb acumula 182 hectòmetres cúbics d’una capacitat total de més de 400 (vegeu les claus).

Pel que fa a Pinyana, el president de la comunitat de regants, Ramon Piqué, va assenyalar que s’està reforçant la vigilància. “Els tècnics treballen cada dia en la contenció de cabals per evitar el malbaratament”, sobretot per evitar que els embassaments quedin buits de la cara a la pròxima campanya. La conca de la Ribagorçana és una de les més afectades per la sequera i encara que els embassaments de Canelles i Santa Anna estan a una mica més del 50% de la seua capacitat són els que més nivell han perdut juntament amb Rialb.

La falta de pluges i la calor han deixat els embassaments de Lleida amb 400 hectòmetres cúbics menys en un any (vegeu SEGRE del dia 8 passat). De fet, les zones de cua d’alguns, com és el cas de Canelles i Rialb, estan seques, la qual cosa fa perillar les activitats nàutiques en el cas de Canelles. Les prediccions de la CHE per als propers tres mesos, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, indiquen que les precipitacions es mantindran per sota de la mitjana, mentre que les temperatures seguiran per sobre, cosa que fa preveure que la situació a les conques lleidatanes no variarà.

El riu Noguera Ribagorçana, al seu pas pel congost de Mont-rebei aquest cap de setmana.

El riu Noguera Ribagorçana, al seu pas pel congost de Mont-rebei aquest cap de setmana.MAGDALENA ALTISENT

El riu Noguera Ribagorçana, al seu pas pel congost de Mont-rebei aquest cap de setmana.

El riu Noguera Ribagorçana, al seu pas pel congost de Mont-rebei aquest cap de setmana.MAGDALENA ALTISENT

tracking