SEGRE

ESNOTICIA

La superfície cremada en 7 mesos, la més gran en tot un any des del 2009

Entre l’1 de gener i l’11 d’agost s’han registrat 91 incendis, que han calcinat 1.159 hectàrees || Segrià, Val d’Aran i Garrigues, les comarques més afectades

Un veí de Llardecans contempla les conseqüències del gran incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent.

Un veí de Llardecans contempla les conseqüències del gran incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers de la Generalitat han extingit en el que va d’any a Lleida prop d’un centenar incendis de vegetació que han calcinat un total de 1.159 hectàrees –encara que l’afectació del gran incendi de la Ribera d’Ebre va molt més enllà, segons els Rurals (vegeu el desglossament)− forestals, la xifra més alta de cada un dels últims deu anys, quan van cremar 1.984 hectàrees el 2009. Segons les dades del departament d’Agricultura, fins a l’11 d’agost d’aquest any s’han registrat un total de 91 incendis, que han arrasat 544 hectàrees de terreny arbrat i més de 614 d’arbustos, matolls i herba.

Per comarques, el Segrià és la més afectada a l’aglutinar un 65% del terreny calcinat a la província aquest 2019. Malgrat que només s’han originat 18 focs de vegetació, aquests han arrasat més de 750 hectàrees. El segueixen la Val d’Aran, les Garrigues, l’Urgell, el Pallars Sobirà, la Noguera, la Segarra, el Pallars Jussà, el Solsonès, l’Alt Urgell i l’Alta Ribagorça, que tanca el rànquing lleidatà i també el de Catalunya, amb dos incendis que han afectat 0,25 hectàrees.

L’incendi més gran en el que va d’any va ser el que es va originar a la Ribera d’Ebre i va afectar finques de Maials, Bovera, Llardecans i la Granadella. Val a destacar també el que es va produir a començaments d’any a Arties, on van cremar més de dos-centes hectàrees de pastures i matolls. Els Pompièrs d’Aran i els Bombers de la Generalitat van treballar durant tres dies, del 6 al 9 de gener, per controlar i extingir les flames.

En els últims set mesos, han cremat a Lleida més hectàrees que des del 2009, any en què es va produir el fatídic incendi d’Horta de Sant Joan, en el qual van perdre la vida cinc bombers lleidatans que van quedar atrapats per les flames. Aquell foc, que no va arribar a afectar les comarques lleidatanes, va començar la nit del 20 de juliol al massís dels Ports i va cremar unes 1.400 hectàrees de vegetació forestal, de les quals 587 eren dins del parc natural de la zona.

La Generalitat va informar en aquells dies que l’incendi el va ocasionar un llamp caigut el 14 de juliol, però mig any després els Mossos d’Esquadra van detenir dos persones, José Antonio Paz i Lorenzo Ferrer, com a presumptes autors del sinistre a l’haver calat foc a la zona quan estava prohibit fer-ho.

Quant als incendis que es van originar aquell any a la província de Lleida, els Bombers van haver de sufocar 137 focs, que van afectar prop de 2.000 hectàrees forestals, la majoria a la Noguera (922,09), la Segarra (683,08) i l’Urgell, amb 135.

En el conjunt de Catalunya, aquest any han cremat més hectàrees que en els últims quatre anys, amb 4.831,13 fins a l’11 d’agost.

El gran incendi de la Ribera d’Ebre va afectar desenes de finques a Ponent El major incendi en el que va d’any es va originar el 26 de juny passat a la Ribera d’Ebre i va afectar més de 5.000 hectàrees, 1.900 de les quals a Ponent, una xifra que té en compte tot el perímetre on es va treballar i inclou zones que no estan cremades. Les primeres investigacions van concloure que l’origen de l’incendi va ser la combustió d’un abocament de gallinassa en una granja de la Torre de l’Espanyol. Segons Protecció Civil, 45 persones van haver de deixar les seues cases davant del perill d’incendi, quatre de les quals a Bovera i 37 a Flix. El foc, que va arribar a mobilitzar més de 120 dotacions dels Bombers, també va obligar a confinar durant cinc hores tota la població de Bovera, així com ancians, embarassades, nens i persones amb problemes respiratoris de Maials. El foc es va donar per estabilitzat el 29 de juny.

Un veí de Llardecans contempla les conseqüències del gran incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent.

Un veí de Llardecans contempla les conseqüències del gran incendi de la Ribera d’Ebre i Ponent.MAITE MONNÉ

tracking