SEGRE

REGADIUS RECLAMACIONS

Tres pobles afectats per Rialb exigeixen el reg de 3.000 hectàrees

A l’espera des de fa més de vint anys, és un compromís del Govern central

Imatge d’un grup de nenes jugant ahir en una plaça de Tiurana.

Imatge d’un grup de nenes jugant ahir en una plaça de Tiurana.A.V.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alcaldes de la Baronia, Tiurana i Bassella, dins del Consorci Segre-Rialb (organisme al qual també pertanyen Oliana i Peramola), reclamen al Govern central que iniciï ja els tràmits per portar el reg a prop de 3.000 hectàrees d’aquests municipis pendents de conversió en regadiu des de fa més de vint anys, quan va entrar en funcionament el pantà de Rialb. De fet, aquesta actuació és una compensació als municipis afectats per la construcció de l’embassament que s’hauria d’haver començat una vegada construïda la presa, segons va explicar Antoni Reig, president del consorci i alcalde de la Baronia. El primer edil va indicar que “ja s’hi està treballant però no al ritme que es vodria”. A més, va afegir que caldria revisar els projectes, per la qual cosa exigeix al Govern central “un cop d’efecte”, ja que “és inconcebible que no puguem regar de Rialb si estem al costat del pantà i sí que puguin fer-ho altres municipis a diversos quilòmetres”, va remarcar. Els alcaldes ja van reclamar agilitzar aquesta i altres obres de compensació (com camins i accessos) i, per tant, d’obligat compliment per llei, a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, l’octubre del 2018. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va adjudicar aquest mes, finalment, el reg de Peramola després d’anys de retard.

Villarte va assegurar que també hi ha sis nens petits, cosa que significa que es podria obrir una escola, un projecte que es treballarà quan la població infantil sigui més nombrosa i se’n pugui garantir l’activitat continuada. Val a recordar que té llum verda d’Urbanisme per arribar a les 120 cases, tanmateix, el consistori vol expandir-se per fases que contemplin entre cinc i deu habitatges per no encarir les obres, per la qual cosa s’està negociant amb la Generalitat.

Habitants i turistes omplen aquest mes TiuranaTiurana té, actualment, les 25 cases de la població ocupades, dotze per famílies que ja hi resideixen tot l’any i la resta són segones residències. Segons l’alcalde, Àngel Villarte, “l’objectiu és aconseguir més prestació de serveis, en especial, en tot el que respecta a noves tecnologies i internet, per aconseguir facilitar el treball als veïns i que el cens de població s’estabilitzi”, va indicar.

tracking