SEGRE

ESNOTICIA

Més de 100 litres a Espot i Llavorsí i les temperatures cauen en picat

La neu torna a blanquejar les cotes més altes de la Pica d’Estats en ple agost

Imatge de l’avinguda d’ahir del riu Valira al seu pas per la Seu d’Urgell.

Imatge de l’avinguda d’ahir del riu Valira al seu pas per la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les fortes pluges que es van registrar ahir van deixar gairebé 113 litres per metre quadrat a Espot entre les 20.00 hores de dilluns i les 12.00 hores d’ahir. Així mateix, només en un dia van caure 102 litres a Llavorsí, 99 a Altron i 90 a Aran. Això va provocar que els termòmetres caiguessin en picat, tant al Pirineu com al pla. Per exemple, ahir a Cervera la temperatura màxima va ser d’uns 20 graus, mentre que dilluns els termòmetres van arribar a marcar 30 graus. Aquesta caiguda de les temperatures va fer que una fina capa de neu blanquegés les cotes més altes de la Pica d’Estats, a més de 3.000 metres d’altitud. Així mateix, segons van informar des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), es van produir avingudes ordinàries dels rius, encara que aquests no van arribar a desbordar-se. En aquest sentit, la Noguera Ribagorçana va augmentar el cabal de 6 a gairebé 25 metres cúbics per segon entre les 04.00 i les 10.00 hores d’ahir al Pont de Suert. D’altra banda, el riu Valira al seu pas per la Seu va créixer de 4 a 35 metres cúbics per segon al matí. Amb l’avinguda de la Noguera Pallaresa, les empreses d’esports d’aventura van restablir el servei de caiacs de seguretat per acompanyar les barques de ràfting. Això es fa en els moments en què el riu baixa amb més cabal.

Aquestes abundants precipitacions afavoriran la prevenció d’incendis als boscos i l’ompliment dels pantans (vegeu el desglossament). Per avui està previst que les pluges remetin, encara que a la tarda podrien registrar-se algunes precipitacions al Sobirà i a l’Alta Ribagorça.

Breu alleujament per a la sequera Les pluges que es van registrar ahir van donar un breu alleujament a la situació de sequera que s’està vivint aquest any, que contrasta amb les precipitacions de rècord del 2018 (amb 1.050 litres a Oliana i 2.000 a Espot). Aquestes pluges seran beneficioses per als pantans, que des de fa un any han perdut fins a 400 hectòmetres cúbics a causa també de la calor de rècord registrada a l’estiu. Aquesta situació ha obligat el Canal d’Urgell a demanar un cabal d’aigua més gran.

tracking