SEGRE

PROJECTES METEOROLOGIA

Micromecenatge per desplegar quinze càmeres al Pirineu i informar sobre el temps

Un col·lectiu d’aficionats a la meteorologia de Barcelona impulsa el projecte i la informació es podrà consultar en línia || Ja han instal·lat tres dispositius i preveuen que estiguin tots en marxa a la primavera

Imatge de la càmera que el col·lectiu Projecte 4 Estacions va instal·lar ahir a Canillo (Andorra).

Imatge de la càmera que el col·lectiu Projecte 4 Estacions va instal·lar ahir a Canillo (Andorra).PROJECTE 4 ESTACIONS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poder veure el Pirineu en directe les 24 hores del dia serà possible. El col·lectiu Projecte 4 Estacions, format per aficionats a la meteorologia de Barcelona, ha portat a terme una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder crear una xarxa de quinze webcams que emetin en directe des de diferents punts del Pirineu català i d’Andorra. L’objectiu era aconseguir recaptar fins a 800 euros per fer possible la implantació del projecte en plenitud i ho van aconseguir en tan sols trenta dies. Finalment, van recaptar un total de 854 euros.

L’associació treballa ara en la implantació d’aquests 15 punts de connexió a temps real i durant les 24 hores del dia amb una qualitat d’alta definició. A banda d’oferir les imatges de la zona en la qual estiguin instal·lats els dispositius, aportaran també pronòstics del temps actualitzats. El portaveu del col·lectiu impulsor d’aquest projecte, Jan Ponsa, va explicar ahir que “actualment és molt complicat poder observar el nostre territori en directe i de forma ràpida des de càmeres amb una mínima qualitat” com les que hi ha actualment (vegeu el desglossament). La iniciativa, que serà d’ús lliure i gratuït i es podrà consultar a través del web www.projecte4estacions.com, servirà perquè aquelles persones que vulguin practicar esport o qualsevol activitat a l’aire lliure puguin informar-se prèviament de la meteorologia de la zona a temps real.

A Lleida, s’instal·laran a la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i la Cerdanya

“És essencial conèixer la correcta informació meteorològica per poder fer els nostres plans i no tenir imprevistos”, va assegurar Ponsa.

De moment, el col·lectiu ha instal·lat tres càmeres, la primera a Tuixent-la Vansa, la segona, dilluns passat, a Lles de Cerdanya i la tercera la van desplegar ahir mateix a Canillo (Andorra). Avui està prevista la instal·lació de la quarta a Àreu, al Pallars Sobirà.

Des de l’associació van explicar que la resta quedaran instal·lades abans de la pròxima primavera i que estaran distribuïdes entre l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, el Berguedà, el Ripollès i Bagà.

En el projecte per desplegar aquestes càmeres al Pirineu s’han involucrat fins a 56 mecenes, que han fet les seues aportacions solidàries a partir dels 5 euros. Entre els participants en la campanya s’han sortejat caps de setmana a Llívia, a la Cerdanya, i forfets per esquiar amb raquetes i a les instal·lacions de nòrdic a l’estació de Tuixent-la Vansa.

La informació, en temps real i també al correu electrònic Les imatges que ja es poden consultar a la pàgina www.projecte4estacions.com s’ofereixen en temps real i amb una qualitat de fins a 1.080 píxels (alta resolució), encara que els usuaris que així ho desitgin també podran rebre la previsió setmanal del temps al correu electrònic. Actualment, ja hi ha diverses càmeres desplegades a les comarques del Pirineu lleidatà que també ofereixen imatges en directe. Moltes estan instal·lades a les estacions d’esquí i estan destinades als usuaris d’aquests equipaments. Aquestes ofereixen informació de l’estat de les pistes i també sobre les previsions meteorològiques. No obstant, les webcams que instal·larà al Pirineu lleidatà i a Andorra el Projecte 4 Estacions, que és una organització sense ànim de lucre, són d’alta definició i, per tant, ofereixen una qualitat millor que la majoria de les que estan disponibles ara a les comarques de muntanya.

tracking